Franta va introduce in 2010 o taxa pe emisiile de dioxid de carbon pentru a incuraja companiile si populatia sa consume energie curata, masura considerata de presedintele Sarkozy drept o "revolutie fiscala", potrivit Reuters.
"Nu mai exista rezerve (de combustibili, n. r.). Este o chestiune de supravietuirea rasei umane. Franta trebuie sa intareasca taxele impuse pentru activitatile poluante si sa reduca impozitele aplicate productiei si muncii", a declarat Sarkozy, aflat intr-o vizita in orasul Coloz.
Taxa pe dioxid de carbon va viza consumul de gaze, petrol si carbune, dar nu si de electricitate. Astfel, factura pentru energie a gospodariilor va creste, iar fabricile care se alimenteaza din arderile de combustibili fosili vor avea si ele o factura mai incarcata.
Valoarea initiala a taxei este de 17 euro pe fiecare tona de dioxid de carbon, atat pentru companii cat si pentru populatie.
Franta se alatura astfel Suediei, care a inventat acest concept, precum si altor state europene care au creat taxe specifice pentru combaterea emisiilor de dioxid de carbon, responsabil pentru incalzirea globala.
Chiar daca Sarkozy asociaza implementarea taxei cu alte momente istorice ca abolirea pedepsei capitale, un sondaj recent arata ca trei sferturi dintre francezi nu isi doresc o taxa pe carbon. Astfel, familiile care locuiesc in regiuni izolate se simt „penalizate” pentru folosirea masinii.
In plus, grupurile de mediu sustin ca, in aceasta forma, taxa nu va avea niciun efect, pentru ca suma este prea mica si nu include si emisiile din electricitate. Presedintele francez a explicat ca 80% din energia ce alimenteaza tara provine din centrale nucleare, ce au un nivel redus al emisiilor.
Presedintele a mai aratat ca sumele colectate se vor intoarce tot la populatie, sub forma de scutiri de impozite sau subventii pentru proiecte eco. El a precizat si ca gospodariile din mediul rural vor primi sume mai mari pentru ca sunt mai dependente de transportul cu masina.
Foto: Reuters