Saptamana Verde, ziua 2: Afacerile verzi fata cu recesiunea VEZI VIDEO

In cea de-a doua zi a Saptamanii Verzi, conferinta desfasurata la Bruxelles in care se dezbate politica europeana de mediu, reprezentantii Comisiei Europene, ai autoritatilor de mediu din statele UE si ai companiilor discuta despre oportunitatile oferite de “afacerile verzi”, felul in care se vor adapta tarile in curs de dezvoltare la incalzirea globala si vor incerca sa afle cum va arata lumea in care traim in 2050 daca va fi neutra din punct de vedere al emisiilor.

Una dintre intrebarile la care reprezentantii companiilor vor incerca sa raspunda este “Poate o revolutie a afacerilor verzi sa ne scoata din recesiune?”, potrivit agendei evenimentului si prezentarilor participantilor. La randul lor, oamenii de stiinta vor discuta despre provocarile stiintifice cu care se confrunta. Avand in vedere ca politicile UE in domeniul schimbarilor climatice se bazeaza pe informatiile furnizate de cercetatori, acestia vor prezenta concluziile unor proiecte de studiu si implicatiile lor in componenta decizionala.

Oamenii de stiinta vor prezenta modul in care ar arata o societate neutra din punct de vedere al emisiilor, peste 41 de ani. Astfel, lumea din 2050 va avea o economie care nu va mai fi dependenta de emisiile de dioxid de carbon si va avea un management al resurselor sustenabil. De asemenea, ca urmare a politicilor de mediu, saracia va fi diminuata substantial, iar oamenii se vor adapta cu success la schimbarile climatice.

Participantii vor dezbate si sistemul celei mai mari licitatii de alocari de emisii, care va incepe din 2013 si in cadrul careia companiile nu vor mai primi gratuit cotele de poluare in care trebuie sa se incadreze, ci vor fi nevoite sa liciteze pentru cantitatea de noxe pe care o vor emite. Aceste licitatii vor genera venituri de 14 miliarde de euro, la pretul actual de pe piata.

De asemenea, invitatii vor incerca sa gaseasca solutii pentru tarile in curs de dezvoltare, care trebuie sa atinga o stabilitate din punct de vedere al protectiei mediului, dar sa continue si dezvoltarea economica.

Comisarul european pentru Mediu sustine ca exista o mai mare recunoastere a nevoii urgente de a actiona impotriva schimbarilor climatice fata de acum cinci ani, precum si a faptului ca eforturile strategice de reducere a emisiilor pot fi un catalizator care sa ajute la modernizarea economiilor. Dezvoltarea in acord cu principiile ecologice sta la baza multor modele de afaceri si este o prioritate pe agenda a numeroase guverne, sustine Stavros Dimas.

„Confruntate cu cea mai severa criza economica si financiara din ultima generatie, multe guverne au profitat de aceasta oportunitate pentru a accelera investitiile intr-un viitor sarac in emisii de dioxid de carbon”, a declarat Stavros Dimas.

Saptamana Verde, ziua 1: Media si autoritatile au puterea

In prima zi a conferintei, discutiile s-au axat pe rolul mass-media si al societatii in modificarea atitudinii oamenilor fata de schimbarile climatice. Un alt subiect de dezbatere a fost mobilizarea autoritatilor locale pentru a-si atinge obiectivele de mediu.

In cntextul in care liderii politici vor avea nevoie de sustinerea societatii pentru a face schimbarile cerute de problema climei, oficialii europeni atrag atentia ca institutiie formatoare de opinie trebuie sa reflecte in mod corect dezbaterile si poblemele legate de schimbarile climatice. De asemenea, atat reglementatorii europeni, cat si cel locali, trebuie sa faca tot posibilul pentru a depasi obstacolele sociale si culturale pe care le intampina in aplicarea masurilor de reducere a emisiilor si sa includa subiecte legate de incalzirea globala in aspecte din viata de zi cu zi, cum ar fi transporturile, educatia si activitatile de recreere.

Saptamana Verde este axata pe patru aspecte. Primul se refera la politicile europene in domeniu, al doilea are in vedere dimensiunea internationala a schimbarilor climatice din unele regiuni si a intalnirii din Copenhaga, al treilea este despre adaptarea la schimbarile climatice, iar ultimul ia in discutie obiectivele pe termen lung.

“Schimbarile climatice nu sunt o problema care sa ii ingrijoreze pe copiii si nepotii nostri, ci un fenomen care se intampla deja, iar efectele trebuie combatute chiar acum”, a declarat Stavros Dimas, comisarul european pentru Mediu.

Delegatul ONU la Bruxelles, Festus Mogae, a caracterizat efectele incalzirii globale drept catastrofice, in cazul in care acestea nu sunt limitate.

“Deja, noua din zece dezastre naturale au legatura cu schimbarile climatice. Sute de milioane de oameni din intreaga lume pot fi afectati daca nu actionam imediat. (…) In decembrie, la Copenhaga, trebuie sa profitam de ocazie si sa transformam provocarea schimbarilor climatice intr-un catalizator pentru reorientarea cresterii in directii mai sustenabile, cu emisii reduse. Luand in calcul ritmul incalzirii globale, s-ar putea sa nu mai avem alta ocazie”, a declarat Mogae.

Acesta a atras atentia ca tarile in curs de dezvoltare au nevoie de sustinere pentru a-si atinge obiectivele de mediu, dar ca finantarile pe care le vor primi trebuie sa fie in perfecta concordant cu situatia lor economica si cu evolutia reformelor de mediu.
 

 

Text: Carmen Albisteanu/Green Report

Foto: EC/CE

spot_img

Ultimele știri