VIDEO Provocarea #fărăpungideplastic lansată de Zero Waste România

Azi, de Ziua Internațională Fără Pungi de Plastic, Zero Waste România lansează tuturor consumatorilor provocarea de a pleca din magazine fără pungi de plastic. Voluntarii amplasați în centrele comerciale din București și din alte orașe din țară vor sugera câteva alternative și vor oferi și premii.

Provocarea #fărăpungideplastic lansată de Zero Waste România

Fiecare cetățean european aruncă, pe an, 200 de pungi de unică folosință, iar 500 de miliarde de astfel de pungi sunt generate anual, la nivel global. În fiecare minut, sunt consumate un milion de pungi de plastic. Din cauza pungilor, mor anual cel puțin 100.000 de viețuitoare marine și 1 milion de păsări. Apoi, din oceane, plasticul ajunge în farfuriile consumatorilor, prin hrană.

Ținând cont de aceste cifre, Zero Waste România, o coaliție de organizații neguvernamentale și de grupuri locale informale care militează pentru eficiența utilizării resurselor și pentru tranziția României către economia circulară, s-a alăturat mișcării internaționale Ziua Fără Pungi de Plastic.

Pe 3 iulie, la nivel internațional, au loc acțiuni precum refuzul pungilor de plastic, realizarea de instalații artistice din pungi de plastic, distribuirea de pungi reutilizabile etc. În România, Zero Waste propune o acțiune menită să atragă atenția într-un mod constructiv atât cetățenilor, cât și comercianților, asupra impactului pe care îl au pungile de plastic asupra mediului. Astfel, alături de Iulie fără plastic, Atelierul de Pânză, Alternative, Natura fără plastic, Redu, Greenpeace Romania, Eubio, Artsapling, Zero Waste România a creat provocarea #fărăpungideplastic.

Între orele 11 și 23, voluntarii îi vor încuraja pe clienții magazinelor să achiziționeze cele necesare folosind cât de puține pungi de plastic reușesc. Cei mai perseverenți participanți vor fi răsplătiți cu un kit de supraviețuire fără plastic, compus din sacoșe pentru cumpărături din pânză, săculeți, sticle reutilizabile, săpunuri din nuci, produse homemade de igienă personală, batiste din bumbac organic și cărți.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=giM7ED8mfsI]
Concret, voluntarii vor aborda persoanele care intră în magazine și le vor informa despre impactul pungilor de plastic asupra biodiversității, dar și despre provocarea #fărăpungideplastic. Cei care doresc să participe trebuie să facă dovada, în fața voluntarilor, dar și printr-o fotografie, că au cumpărat produse fără sau cu puține ambalaje de plastic.

„În general, cetățenii consideră că acțiunile individuale sunt inutile în raport cu amploarea problemei. Prin acțiunea #fărăpungideplastic, vrem să demonstrăm că și micile gesturi contează. Mai mult, vrem să atragem atenția companiilor că există cetățeni preocupați de schimbările climatice, pentru a le determina să acționeze și să îmbunătățească situația la nivel global, european și național”, au transmis cei de la Zero Waste România într-un comunicat.

Coaliția de organizații și de grupuri locale informale vrea să atragă atenția autorităților asupra îmbunătățirilor de care are nevoie legea prin care, din 2019, în România va fi interzisă comercializarea pungilor din plastic cu mâner, subțiri, sub 50 de microni. Printre altele, cei de la Zero Waste România spun că pe piața de la noi din țară au intrat producători de pungi biodegradabile care însă nu au efectuat încă teste pe infrastructura de compost din România.

„Mai mult, considerăm că aceeași interdicție ar trebui aplicată și pentru alte articole din plastic de unică folosință: paie, pahare, farfurii și tacâmuri din plastic, recipiente de polistiren, care în România nu se reciclează. Industria ar trebui stimulată să renunțe la a produce plastic greu de reciclat, cum ar fi recipientele din plastic pe care le găsim la detergenți. De asemenea, ar trebui să renunțe la a ambala în plastic alimente precum fructe și legume. Potrivit unui studiu recent, plasticul nu previne risipa alimentară, în unele cazuri, o amplifică”, mai spun cei din coaliție.

spot_img

Ultimele știri