Protocol de colaborare între Hidroelectrica și Ministerul Mediului

Viceprim-ministru, Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu și Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, au semnat, joi, un protocol de colaborare al cărui scop îl reprezintă identificarea și implementarea unor soluții necesare pentru protecția mediului și a activităților de producere a energiei electrice în hidrocentrale.

Protocol de colaborare între Hidroelectrica și Ministerul Mediului
Viceprim-ministru, Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu și Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica

Protocolul vizează cu precădere (fără a se limita doar la aceasta) implementarea unor proiecte LIFE privind creșterea gradului de conștientizare cu privire la responsabilitatea gestionării deșeurilor, precum și a unor soluții optime pentru susținerea comunităților  biologice de floră și faună, în armonie cu nevoile economico-sociale ale comunităților locale.

Practic, acest efort conjugat ar trebui să se finalizeze cu elaborarea unor proceduri fundamentate științific, care să ne arate cum pot coexista amenajările hidroenergetice, cu normele de protecție a mediului. Trebuie să învățăm cu toții, fiecare la rândul său, cum să ne aliniem noilor cerințe de mediu, având, totuși, în vedere că există niște target-uri europene foarte ambițioase în ceea ce privește ponderea energiei electrice regenerabile în totalul consumului de energie, cu orizont 2030. Trebuie să ne pregătim încă de pe acum, pentru că anii trec repede: pe de o parte avem nevoie de energie electrică, pe de altă parte aceasta trebuie să fie curată, iar amenajările hidroenergetice trebuie să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului”, a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Anterior semnării protocolului au fost evaluate acțiunile întreprinse de compania energetică în vederea îndepărtării poluării de pe lacul Bicaz. 

Hidroelectrica pierde sute de mii de euro din cauza deșeurilor din râuri și lacuri de acumulare

Potrivit lui Bogdan Badea, deșeurile forestiere și PET-urile din râuri și lacurile de acumulare provoacă Hidroelectrica pierderi de sute de mii de euro. 

Salariaţii Hidroelectrica nu sunt obligaţi să cureţe apele. Pe de altă parte, această problemă nu mai poate continua şi să stăm într-o bălteală din punct de vedere al responsabilităţilor. Hidroelectrica plăteşte pentru ca apa să fie curată. Principiul de bază este “Poluatorul plăteşte”, dar cei afectaţi au şi plătit, adică Hidroelectrica. Este uşor să spui “Pune mâna şi fă curat” pentru că eşti o companie mare. Vom face demersurile legale pentru a ne recupera pierderile”, a spus Bogdan Badea.

Acesta a subliniat faptul că autoritățile locale și naționale trebuie să analizeze sitemele de colectare existente în localitățile din amontele lacului de acumulare  si să se implementeze măsurile necesare pentru a preîntâmpina aceste măsuri. Bogdan Badea a precizat că Hidroelectrica ar putea da în judecată Unitățile Administrativ – Teritoriale (UAT) pentru recuperarea pagubelor.

Dacă într-o localitate cu 100 de gospodării, 10 au contracte de salubrizare, iar restul nu, atunci e simplu de înţeles unde vor fi aruncate deşeurile (…) Dacă autorităţile nu vor implementa măsuri concrete, atunci ne vom îndrepta şi noi către acestea. Trebuie să facem o analiză în zona respectivă, pentru că trebuie să plecăm de la sursa problemei. Nu trebuie să mai punem batista pe ţambal şi să nu recunoaştem că avem problemă”, a explicat Badea.

Voluntarii au strâns peste 45 de tone de deșeuri din lemn şi plastic din zona Lacului Bicaz și râului Bistrița

spot_img

Ultimele știri