Reîncep protestele pentru Roșia Montană. Care sunt motivele

Reprezentanții campaniei Salvați Roșia Montană cer premierului Mihai Tudose să nu retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO și au anunțat că vineri, 1 septembrie, vor avea loc proteste în mai multe orașe din țară. Manifestațiile reîncep la exact patru ani după debutul lor din septembrie 2013, când oamenii au protestat atât în țară, cât și în străinătate împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană.

proteste
foto: wikimedia commons

„Campania Salvați Roșia Montană cere de urgență premierului Tudose să nu permită distrugerea Roșiei Montane prin încheierea arbitrajului cu Gabriel Resources. Un compromis între cele două părți în litigiu ar avea valoare de lege pentru România și ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare în lista UNESCO și acordarea de avize pentru începerea minei”, se arată în comunicatul emis de asociația Alburnus Maior (asociație a proprietarilor din Roșia Montană).

Reacția vine după ce, marți seară, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat despre procesul de arbitraj privind Roșia Montană, pe care Gabriel Resources la intentat României, că nu crede că România îl va pierde. De asemenea, prim-ministrul a zis că Executivul va încerca să retragă dosarului României de la UNESCO, prin care zona de la Roșia Montană urmează să devină arie naturală protejată și să intre în patrimoniul UNESCO.

 „Eu nu cred că vom pierde. (…) Ei invocă foarte multe investiții făcute, dar investițiile le-au făcut în <salvăm patrimoniul de acolo>, au mai făcut o biserică, au plătit niște oameni (…), erau plini de spoturi (…) cu familii fericite că au venit investitorii acolo. (…) Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli și au spus <Uite cât am investit noi>. Stai un piculeț, că tu ai spus că investești în mining, în săpat după aur, nu în spoturi (…), nu în muzee, nu în altceva”, a declarat prim-ministrul Tudose, la România TV.

„E greu până te acceptă. După ce te-a acceptat, e aproape imposibil să o retragi. (…) Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată, s-a întâmplat acest lucru. (…) Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organismele internaționale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. (…) Acolo sunt zăcămintele noastre”, a mai spus Mihai Tudose.

Membrii asociației Alburnus Maior au anunțat că vor ieși în stradă, vineri, 1 septembrie, alături de susținătorii Roșiei Montane. Până la acest moment, s-au anunțat proteste în București, Cluj-Napoca, Iași și Sibiu. În București, potrivit paginii evenimentului, protestatarii se vor aduna în piața Victoriei, începând cu rele 19:00. În plus, o petiție cu titlul „Nu cedăm Roșia Montană” a fost lansată pe platforma de-clic.

Semnatarii petiției vor ca Guvernul „să nu accepte semnarea unui compromis care ar permite eliberarea de avize necesare începerii minei sau acordarea de sume de bani necuvenite companiei miniere”. De asemenea, ei vor ca legea minelor să nu fie modificată „în favoarea pretențiilor nelegitime ale acestui titular de licență minieră” (n.r. Gabriel Resources).

4,4 miliarde de dolari, valoarea despăgubirilor pe care Gabriel Resources le cere statului român

Firma canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar de la Roșia Montană Gold Corporation, a dat în judecată statul român și a cerut o în iunie 2017 o despăgubire de 4,4 miliarde de $ (5,7 miliarde $ canadieni). Litigiul a fost înregistrat la Curtea Internațională de la Washington. Motivul invocat: pierderile suferite ca urmare a încălcării contractelor de investiții din România și a faptului că proiectul de exploatare auriferă nu a început. De menționat este faptul că Gabriel Resources a obținut în 2000 licența de exploatare minieră de la Roșia Montană. Licența a fost acordată fără licitație publică.

 

spot_img

Ultimele știri