Alpinistul Alex Găvan și Asociația Agent Green au protestat astăzi față de neregulile din Romsilva în fața instituției de Ziua Europeană a Parcurilor Naționale. „În acest moment, în România, pădurile tăiate anual depășesc cu mult puterea de regenerare a naturii. Suntem pe minus cum s-ar zice. Istoria ne arată că până acum Romsilva a fost un foarte prost administrator al parcurilor naționale”, spune Alex Găvan.
Activiștii au cerut ca Romsilva – Regia Națională a Pădurlor să fie restructurată și să nu mai controleze administrarea parcurilor naționale. Potrivit Agent Green, România este singura țară din Uniunea Europeana unde regia care administrează pădurile de producție conduce ș parcurile naționale și naturale (23 din 28). Romsilva este o regie construită în jurul conceptului de silvicultură, adică de exploatare a pădurilor și nu are activitatea concentrată pe conservare.
Miza activiștilor este ca, în timp, tăierile din parcurile naționale să înceteze. În prezent, există zone de protecție strictă și integrală, unde sunt interzise tăierile, însă pe suprafețe reduse și distribuite prost – acestea ar trebui să aibă zone-tampon în jurul lor, însă cuprind în interior și repectivele zone. “Actuala zonare internă este o aberație științifică (…). Zonele-tampon trebuie să fie localizate de jur împrejurul parcurilor, pentru a proteja eficient zonele strict și integral protejate”, explică Gabriel Păun, biolog și director al Agent Green.
Pe lângă acțiunea de la sediul Romsilva București, activiștii au afișat mesaje de protest în Hunedoara, la evenimentul unde Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva, celebra Ziua Europeană a parcurilor naționale. Acesta a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat, în dosarul retrocedărilor forestiere, în care mai sunt implicați și Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu și Ioan Adam. Se estimează că circa 43.000 de hectare au fost vândute ilegal, iar pierderile Romsilva s-ar ridica la 300 de milioane de euro.
Curtea de Conturi estima că, până în 2012, 561.168, 84 hectare de terenuri forestiere din proprietatea publică a statului au trecut sau sunt pe cale să treacă abuziv în proprietate privată. Au apărut situații absurde, precum în Buzău, unde, dacă se însumează reconstituirile deja făcute cu dosarele aflate pe rolul instanțelor, se ajunge la situația în care ar trebui să se retrocedeze păduri în suprafață mai mare decât suprafața împădurită a județului.
Economia României a fost afectată de neregulile legate de păduri. Curtea de Conturi estimează că doar între anii 2005 și 2011 din România s-a furat lemn în valoare de 5 miliarde de euro, în condițiile în care calculul a vizat prețul minim pentru lemn. În realitate, pierderile sunt mult mai mari, atât cele economice, cât și sociale și de mediu.
Românii sunt conștienți de aceste probleme, după cum arată recentul sondaj Agent Green – principala îngrijorare a românilor pe subiecte de mediu privește pădurile.
Articolul a fost preluat de pe site-ul partener Think Outside the Box