Reprezentantii unei organizatii de protectie a animalelor din San Francisco au initiat in mai multe orase de pe glob o serie de proteste prin care intentioneaza sa puna capat consumului de caini si pisici in Coreea de Sud, scrie huffingtonpost.com.
Organizatia inmaneaza astazi o petitie, semnata de 15.000 de iubitori de animale, reprezentantilor Consulatului sud-coreean din San Francisco si, simultan, organizeaza proteste autorizate in 12 orase din intreaga lume.
Consumul de carne de caine sau pisica, in Coreea de Sud, a scazut totusi in ultima vreme la presiunile guvernului sud-coreean care a inchis in acest an Piata Moran, de langa Seul.
Prin "faimoasa" poarta comerciala, Piata Moran, intra ilegal majoritatea cantitatii de carne de caine si pisica din Coreea de Sud.
In anii ‚90, autoritatile coreene au facut eforturi ca sa introduca pe lista animalelor domestice destinate consumului, alaturi de vaci si pui, cainii si pisicile pentru a stopa traficul de pe piata neagra, cat si tratamentul inuman la care sunt supuse aceste vietuitoare.
Carnea de pisica este consumata de sud-coreeni in cantitati mult mai mari decat cea de caine, animalele fiind fierte de vii intr-un tonic folosit la tratarea artritei.
Gastronomie internationala, fara limite
Gastronomia lumii nu cunoaste limite. Amatorii de bizarerii culinare fac tot posibilul sa-si ofere senzatii tari, fiind pregatiti sa plateasca oricat si sa accepte cruzimi de neimaginat pentru a avea o ”exclusivitate” in farfurie.
De la caini, pisici, canguri, lei si pana la cimpanzei, animale de companie sau exotice, deopotriva, ajung in meniurile excentrice ale multor restaurante de pe glob, de nenumarate ori ilegal.
La Beijing, 2 euro kilogramul de Saint Bernard
Gatita ca la carte, cu de mirodenii si vin, si servita in farfurii de portelan, carnea de Saint Bernard, de zebra sau cangur este apreciata, deopotriva, de americani, chinezi sau europeni, care scot din buzunar sume considerabile pentru a experimenta o lume gusturilor extreme.
Cainii din rasa Saint Bernard, simbolul Elvetiei, sunt apreciati de chinezi pentru virtutile lor culinare. Sunt crescuti in ferme si, apoi, livrați, precum purceii, in macelarii.
Afacerea este rentabila. Un exemplar ajunge la 100 de kilograme, hrana, pentru o zi, costa 0,17 euro, iar o femela aduce pe lume, intr-un an, 12 pui, sustine Shou Weiping, directorul unei ferme de caini, de langa Beijing, citat de site-ul dogstory.net.
Pisica fiarta de vie, delicatesa din Guangdong
In afara de Saint Bernard, in China la mare pret este si pisica fiarta de vie, ingredientul principal pentru o delicatesa denumita „Shui Zhu Hua Mao” sau „Pictura cu pisica in acvariu”.
In fiecare zi ajung in restaurantele din China, mii de pisici expediate cu trenul din provincia Jiangsu.
Aruncate una peste alta in custi din care li se vede doar botul sau varful cozii, animalele dau nastere unui peisaj cutremurator, atunci cand sunt suite sau coborate din tren, deoarece scancetele lor se aud la sute de metri departare.
Odata ajunse in bucatariile din Guangdong, sunt aruncate in apa clocotita, jupuite si taiate in bucati pentru a fi fierte in supa, scrie site-ul chineinformation.com. Pisicile sunt vandute pentru 1,5 euro kilogramul.
Friptura de leu, intr-un restaurant exclusivist din Florida
Gusturile difera uneori de la tara la tara. Un restaurant exclusivist din Tampa, Florida, oferea clientilor sai preparate din carnea leilor ucisi in Africa de Sud.
Sumele de bani rezultate din vanzarea portiilor de friptura din leu ajungeau in conturile patronilor de "ferme de lei" din Africa de Sud, incurajandu-i astfel sa continue comertul cu leii ucisi de vantorii bogati.
Leii erau capturati cu tranchilizante, adusi in crescatorii, si folositi in partide de vantoare. Toata afacere a fost descoperita de o organizatie de protectie a animalelor, iar autoritatile americane s-au declarat consternate si de de faptul ca oamenii plateau sume considerabile pentru o friptura sau un hamburger de leu, in conditiile in care carnea leilor este foarte toxica.
Delicatese de cimpanzeu la 20 de lire sterline kilogramul
In restaurantele din Anglia se comercializeaza ilegal carne de cimpanzeu, relateaza „The Daily Mail”.
Aproximativ 7.500 de tone de carne patrund ilegal in Marea Britanie in fiecare an, potrivit Fundației "Born Free", iar englezii platesc peste 20 de lire sterline pe un kilogram de carne.
Specialistii estimeaza ca piata ilegala a produselor din animale salbatice atinge cifre de 2, 5 miliarde de lire sterline.
Mihaela Pavnutescu
Citeste si: China interzice consumul de carne de pisica si de caine
Foto: huffingtonpost.com