Cel puțin 70.000 de oameni au ieșit duminică pe străzile Bruxelles-ului, criticând guvernul pentru lipsa de măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice. Peste 80.000 de oameni au protestat și în mai multe orașe din Franța.
Protestatarii belgieni au înfruntat vreme ploioasă și rece în timpul marșului din Bruxelles. Autoritățile au trebuit să introducă trenuri suplimentare pentru a aduce locuitorii din toate regiunile Belgiei în capitală. Protestatarii belgieni au ținut pancarte cu mesaje ca „Nu mai negați că Pământul moare” și au mărșăluit pe străzile capitalei spre clădirea Parlamentului European.
Protestul de duminică a fost al patrulea organizat în Bruxelles în ultimele două luni. Pe 2 decembrie, protestele au adunat peste 65.000 de oameni, iar joia trecută, peste 35.000 de elevi belgieni au plecat de la ore pentru a protesta împotriva lipsei măsurilor urgente de combatere a poluării și a schimbărilor climatice, promițând că vor continua protestele în fiecare săptămână.
Activiști din jurul lumii promit că vor intensifica protestele împotriva lipsei de acțiune privind schimbările climatice
În Franța, peste 80.000 de oameni au protestat duminică în mai multe localități. O petiție online realizată de organizatori, laffairedusiecle.net, a adunat deja peste 2.1 milioane de semnături. În ultimele trei luni, peste 100.000 de francezi s-au alăturat protestelor climatice.
Protestele au fost organizate de o alianță de ONG-uri și vor continua în fiecare lună.
Evenimentele au fost inspirate de eleva Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani, care a început să protesteze singură anul trecut în fața parlamentului suedez, refuzând să meargă la școală. Greta a devenit rapid purtătorul de cuvânt al tinerilor din întreaga lume, ținând discursuri în cadrul summit-ului climatic din Polonia și în cadrul întâlnirii Forumului Economic Mondial de la Davos.