Poliția scoțiană a început negocierile cu protestatarii climatici de la Greenpeace, după ce doi activiști s-au îmbarcat ilegal pe o platformă petrolieră BP care se îndreaptă spre Marea Nordului.
Doi protestatari s-au cățărat pe platforma de 27.000 de tone, după ce Greenpeace a utilizat bărci pentru a o intercepta. Activiștii au adus cu ei un banner pe care scria „urgență climatică”, o referire la nevoia urgentă de a reduce și a opri utilizarea combustibililor fosili.
Greenpeace a declarat că protestatarii au suficientă hrană pentru mai multe zile și plănuiesc să rămână la bordul platformei până când BP va anunța că își va abandona noile câmpuri petroliere și se va reorienta către investiții în energie regenerabilă.
Reprezentanți ai poliției scoțiene s-au întâlnit cu activiștii Greenpeace pentru a încerca să negocieze retragerea protestatarilor. Greenpeace se așteaptă ca BP să lanseze proceduri judiciare într-un efort de a forța activiștii să părăsească platforma.
BP a refuzat să dea comentarii. Platforma petrolieră, numită Paul B Loyd Jr, este deținută de Transocean și închiriată BP pentru 140.000 de lire sterline pe zi. Dezastrul Deepwater Horizon, care a contaminat Golful Mexicului, era tot o platformă Transocean operată de BP.
Într-o declarație publicată de Greenpeace, unul dintre protestatari a criticat ipocrizia BP, care și-au făcut publice angajamentele de a combate schimbările climatice.
„Însă această platformă petrolieră și cele 30 de milioane de barili pe care îi va exploata sunt un semn sigur că BP este angajat să continue afacerile ca de obicei, alimentând o urgență climatică care amenință milioane de vieți și viitorul lumii vii.”
Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, a adoptat o țintă strictă de a reduce la zero net emisiile de carbon ale Scoției până în 2045, însă nu a acceptat cererile de a întrerupe urgent activitatea câmpurilor petroliere din Marea Nordului.