Poluarea aerului nu este o amenințare doar pentru sănătatea oamenilor care trăiesc în locuri deja renumite pentru asta, cum ar fi Beijing, Mumbai sau Los Angeles. Potrivit Organizației Mondiale de Sănătate, 9 din 10 oameni la nivel mondial trăiesc într-un loc unde aerul nu e suficient de curat pentru sănătatea umană. Iată șase modalități prin care să te protejezi.
1. Folosește o aplicație care îți indică nivelul de poluare din aer
Există multe aplicații care oferă informații legate de nivelul de poluare al aerului din exterior, cât și cel din interior, calitatea aerului în viitorul apropiat și ce activități poți face afară, în funcție de poluare. Plume Air Report, CityAir, CleanSpace Air Pollution sunt astfel de aplicații. În București și Ploiești a fost lansată prima reţea independentă de monitorizare a calităţii aerului.
2. Poartă o mască
Atunci când aplicațiile indică faptul că aerul este foarte poluat, dar totuși trebuie să părăsești casa sau dacă vrei să faci sport, cel mai indicat este să folosești o mască. Cele medicinale, precum și o simplă bandană, nu ajută prea mult. Măștile N95 filtrează până la 95% din particulele din aer, dar să ții cont că ele trebuie să ți se muleze perfect pe față, pe nas și pe bărbie.
3. Alege produse de îngrijire împotriva poluării
Cel mai vizibil efect al poluării va fi asupra pielii, care va îmbătrâni prematur. Ține cont de asta și folosește produse împotriva poluării și nu uita să te demachezi seara, pentru a îndepărta impuritățile.
4. Elimină poluarea din interiorul casei
Schimbă filtrele de la aparatele de aer condiționat (sunt patru factori care determină cât de des ar trebui să faci asta, dar în medie termenul este de 90 de zile), alege plantele care purifică aerul, deschide geamurile cel puțin 15 minute pe zi, atunci când aerul este curat, optează pentru un aparat de purificat aerul și alege produse naturale de curățenie.
5. Întărește-ți organismul
Poluarea înseamnă că expunerea la toxine și radicali liberi este destul de mare, iar pentru a anula efectul acesteia trebuie să crești consumul de antioxidanți, cum ar fi morcovii, cartofii dulci, citricele, nucile, ouăle, fructele de pădure, strugurii, ciocolata neagră sau ceaiul verde.
6. Nu contribui la poluare
Atunci când aerul este foarte poluat, alege mijloacele de transport în comun în locul mașinii personale. Sau, cu o mască bună, poți că optezi chiar pentru mers pe jos sau cu bicicleta. În rest, alege o dietă vegetariană, deoarece consumul de carne presupune generarea unor cantități mari de dioxid de carbon.