Protejarea oceanelor poate aduce beneficii economice de peste 920 miliarde de dolari

Mai bine de 920 de miliarde de dolari și peste 180.000 locuri de muncă ar putea fi generate până în anul 2050 prin extinderea zonelor marine protejate, se arată într-un studiu lansat de World Wild Fund (WWF) și realizat de Universitatea Liberă din Amsterdam, informează Business Insider.

ocean

„Fiecare dolar investit pentru a crea zone marine protejate promite beneficii de trei ori mai mari, prin crearea de locuri de muncă directe, protecția costieră și pescuit”, se arată în raportul WWF. Organizația face presiuni pentru ca 10% din suprafața oceanelor Pământului să fie înscrisă ca zonă protejată până în 2020. De asemenea, WWF dorește ca până în 2030 să se ajungă la 30%. În prezent, mai puțin de patru procente din suprafața oceanelor este desemnată ca zonă protejată.

În raport se precizează că, la nivel global, s-a demonstrat că în zonele marine protejate densitatea și dimensiunea peștilor este mai mare, iar biodiversitatea mult mai bine dezvoltată. De asemenea, ecosistemele marine joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice prin captarea dioxidului de carbon din atmosferă.

WWF a solictat tuturor guvernelor, ca atunci când se vor întâlni în luna septembrie pentru a conveni asupra unei agende internaționale pentru dezvoltare durabilă, să includă și obiective mai ambițioase pentru protecția oceanelor și mărilor.

Citește și:

Un tânăr de 20 de ani a construit un sistem care va curăța oceanele lumii de gunoaie

Oceanele lumii, evaluate la 24 de trilioane de dolari

Adidas va produce echipamente sportive realizate din deșeurile de plastic din oceane

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri