Ministerul Mediului va pune sub protecție ciocârlia și capra neagră

Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat că ciocârlia și capra neagră vor fi puse sub protecție, iar vânarea acestora va fi interzisă. Decizia va fi transmisă Guvernului.

Foto: Răzvan Zinica

„Am luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România, pentru care, din păcate, până acum, vânătoarea a fost permisă fără niciun fel de restricţie. Este vorba despre ciocârlia şi capra neagră”, a transmis ministrul într-o conferință de presă.

Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă și specia nu este consumată în România. Mai mult, ea se regăseşte pe lista IUCN (The International Union for Conservation of Nature – n.r.)  a speciilor ameninţate cu dispariţia. La rândul său, capra neagră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecţie. În acest sens, vom transmite Guvernului României punctul de vedere al ministerului privind punerea sub protecţie a acestor două specii, pe care le consider şi emblematice şi, evident, foarte importante pentru ţara noastră”, a mai afirmat Alexe.

În 2018-2019, un procent de 50% din totalul exemplarelor de ciocârlie capturate la nivel național a revenit vânătorilor străini, iar în 2017-2018 acest procent s-a ridicat la 58%, conform datelor oficiale.

„An de an, Poliţia Română prinde grupuri mai mari sau mai mici de turişti italieni care braconează specii protejate şi susţin că vânează ciocârlie. Pe traseul România-Ungaria deja sunt celebre transporturile de păsări braconate care părăsesc România, iar în ultimii ani astfel de transporturi au fost interceptate în Slovenia şi Croaţia”, a precizat Societatea Ornitologică Română (SOR).

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte capra neagră, reprezentanţii comunităţii Declic au iniţiat anul trecut o petiţie pentru a fi stopată vânarea acestei specii, invocând faptul că fostul Minister al Apelor şi Pădurilor a aprobat o cotă de recoltă de 609 exemplare de capră neagră, care vor fi împuşcate în sezonul 2019-2020.

Petiția atrage atenția că singurul motiv real al împușcărilor este obținerea trofeelor și a profitului pentru câțiva gestionari.

„Aceasta este şi singura argumentaţie a Guvernului României, cea financiară, care nu e de acord cu oprirea vânătorii caprelor neagre, pe motiv că ar reduce veniturile la bugetul de stat din vânătoare”, au scris cei de la Declic.

spot_img

Ultimele știri