Protecția pădurilor și compensarea daunelor produse de animale, priorități pentru ministrul desemnat pentru mediu

Ministrul desemnat pentru mediu, Mihai Goțiu, și-a prezentat marți principalele puncte ale programului de guvernare pentru mediu, în fața comisiilor de specialitate reunite, printre măsurile propuse fiind menționate protecția pădurilor, digitalizarea instituțiilor și compensarea eficientă a daunelor produse de animalele sălbatice.

Mihai Goțiu a pledat pentru protejarea pădurilor seculare spunând că acestea trebuie să fie „un bun de care să se bucure toți cetățenii”. „Pădurile de 150 -200 de ani și chiar mai mult sunt o veritabilă armă împotriva schimbărilor climatice, acești copaci având o capacitate mult ridicată pentru absorbția dioxidului de carbon”, a spus ministrul desemnat.

El a vorbit despre digitalizarea și transparentizarea a tot ceea ce înseamnă activitate în domeniul mediului, menționând accesul publicului la informație, fie că vorbim de monitorizarea activităților din pădure și inclusiv utilizarea noilor tehnologii pentru combaterea tăierilor ilegale.

Răspunzând la întrebările actualului ministru Tanczos Barna, Goțiu a spus că va susține în continuare apariția unui DNA al pădurilor. „Această propunere de înfiinţare a acestei structuri de combatere a infracţionalităţii din domeniul mediului este într-un stadiu destul de avansat. Este un grup de lucru constituit la Ministerul Justiţiei cu reprezentanţi ai DNA, ai parchetelor şi ai Ministerului Afacerilor de Interne, care a avansat foarte mult pentru a stabili gravitatea acestor fapte. A fost şi sper că va continua cu un grup de lucru la Ministerul Mediului pentru a stabili acele fapte şi gravitatea lor astfel încât, până la sfârşitul anului, să avem o propunere legislativă şi să o adoptăm„, a precizat Goțiu.

Fostul senator USR a subliniat că este nevoie de un sistem prin care fermierii sau cetățenii păgubiți de animalele sălbatice să fie despăgubiți în maximum 30 de zile, ținând cont că procedura în acest moment este birocratică, iar oamenii își primesc compensațiile cu întârziere. „Consider că trebuie să ne asumăm plata compensării drepturilor restrânse ori a daunelor provocate de animale și vrea să și motivez acest lucru. Spuneam că un aer curat, o viață mai sănătoasă în ansamblul ei sunt lucruri de care profită toți cetățenii unei țări. În aceste condiții e esențial ca eventualele costuri să nu fie suportate doar de cetățenii unde există un impact direct al acestor măsuri. Ne-am propus ca până la sfârșitul anului 2021 să fie pus la punct sistemul de compensație pentru pagubele produse de fauna sălbatică în maximum 30 de zile”, a spus Goțiu, în fața comisiilor parlamentare.

El a vorbit și despre un audit extern pentru a afla situația din instituțiile subordonate Ministerului Mediului, precum Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Romsilva, Garda Forestieră, Administrația Fondului de Mediu. „Audit extern pentru a vedea exact care este situația din acest moment. Înseamnă o plată decentă pentru acești angajați care luptă pentru sănătatea tuturor, înseamnă asumarea criterii de integritate și de incompatibilități pentru a ne asigura că cei care ocupă funcții în aceste instituții nu vor mai călca strâmb. Astfel îi putem elimina din timp înainte de a produce pagube”, a spus ministrul desemnat.

El a punctat că este nevoie de folosirea tehnologiei și pentru a începe folosirea Inspectorului Balastierelor și pentru un Inspector al Gunoaielor.

Președintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, Liviu Mazilu (PSD), a atras atenția că programul de guvernare este „extrem de sumar”. „Sunt surprins de acest lucru având în vedere apetența USR pentru mediu, pentru problemele de mediu”, a atras atenția Mazilu.

În final, Goțiu a primit un aviz nefavorabil din partea comisiilor cu 21 de voturi împotrivă, nouă pentru și șase abțineri. Avizul dat de comisii este unul consultativ. Miercuri, Guvernul Dacian Cioloș va merge în fața Parlamentului și dacă va primi votul de învestitură, miniștrii propuși își vor putea prelua portofoliile.

spot_img

Ultimele știri