Protectia padurii tropicale, pretext pentru ”cea mai mare acaparare de terenuri din istorie”

Investitia pe care gigantului petrolier Shell o face intr-un proiect de conservare a padurilor din Indonezia este ”o tentativa cinica de a creste profiturile prin extinderea operatiunilor de forare”, acuza mai multe organizatii non-guvernamentale, citate de ”The Ecologist”.

Organizatiile ecologiste si de aparare a comunitatilor de bastinasi argumenteaza ca Shell finanteaza proiectul doar pentru profit si pentru a-si ”inverzi” operatiunile distructive de forare.

Corporatia, alaturi de gigantul rus Gazprom, finanteaza tentativele unei companii numite InfiniteEARTH de a cumpara 100.000 de hectare de padure tropical in insula Borneo din Indonezia, sub acoperirea asa numitului proiect de conservare Rimba Raya.

Proiectul ar putea deveni primul acceptat in cadrul Programului ONU de reducere a emisiilor cauzate de defrisari si degradarea padurilor (REDD), avand ca scop sprijinirea financiara a tarilor in curs de dezvoltare de a-si proteja padurile ramase intacte.

Daca va fi aprobat, proiectul va furniza investitorilor certificate de carbon care pot fi vandute la bursa.

Programul REDD a fost deja criticat pentru faptul ca nu reuseste sa protejeze drepturile populatiilor indigene, dar nici padurile. Exista de altfel temeri ca programul incurajeaza escrocheriile, deoarece speculatorii incearca sa castige cat mai mult din certificatele de carbon oferite in schimbul protejarii padurilor.

 

Cei mai afectati sunt membrii populatiilor indigene, dependente de padure pentru a supravietui. Organizatia Indigenous Environment Network arata ca proiectele de tip REDD s-au soldat deja cu acapararea unor pamanturi si cu violarea drepturilor comunitatilor locale.

”REDD permite companiei Shell si altor corporatii mari poluatoare sa-si extinda operatiunile de extragere a combustibililor fosili si sa continue distrugerea climei si violarea drepturilor populatiilor indigene.

Chiar in acest moment, Shell incearca sa-si extinda forajele intr-o zona sensibila din Alaska, in ciuda protestelor comunitatii locale”, a declarat directorul executive al ONG-ului. Potrivit acestuia, finantarea proiectului REDD de catre Shell s-ar putea dovedi ”cea mai mare acaparare de terenuri din istoria planetei si un adevarat genocid pentru populatiile indigene”.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri