Protecția mediului în programul prezidențial, cât un status pe Facebook

Programul prezidențial, în forma lui actuală, face referiri sporadice la mediu, și în contexte exclusiv conexe economicului: fie descriptiv despre starea capitalului natural, greu încercat, fie din prisma creșterii productivității, fie prin contribuția la independența energetică a țării, spune Doru Mitrana, director MaiMultVerde, care a realizat o analiză atentă a viziunii noului președinte ales. Concluzia este că referirile la protecția mediului din program fac cât un status de Facebook. 

 

klaus

 

Protecția mediului este aproape absentă din programul prezidențial, precum și măsuri de adaptare la schimbările climatice. Dezvoltarea durabilă, sau măcar o corelarea cu Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României, dar și responsabilitatea socială (și față de mediu) a afacerilor sunt alte două concepte care nu se regăsesc în program, spune Doru Mitrana. Cu toate acestea, există speranțe ca noul președinte să dea un semnal că în România, la cel mai înalt nivel, mediul este important, contează și va fi protejat. “Sper că ‘România lucrului bine făcut’ să nu fie obținută (tot) cu prețul aerului, apelor, resurselor subsolului, pădurilor sau biodiversității României însăși”, mai spune el.

Electoratul care a ales noul președinte a fost numit tentativ peiorativ „partidul Facebook”, iar eu știu sigur că membrii partidului Facebook sunt foarte preocupați de problemele de mediu. Acum este rândul președintelui (tuturor românilor) să preia mesajul și să îl transmită și celorlalți cetățeni, în special celor cu funcții în stat.

În ce privește mandatul prezidențial pe cale să se încheie, Doru Mitrana spune că este primul din istorie în care cetățenii au ieșit în stradă pe probleme de mediu. “Președintele va rămâne în istoria (neagră a) protecției mediului din România exclusiv prin susținerea unui proiect de minerit cu cianuri. Dincolo de persoana președintelui, ultimii 10 ani au adus România pe buza dezastrului ecologic și pe ultimul loc în Europa la mai toate capitolele: starea pădurilor, a rețelei hidrografice, a biodiversității și a ariilor protejate, calitatea aerului și gestiunea deșeurilor”, spune el.

Puteți citi analiza programului prezidențial aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri