Prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist in sudul judetului Constanta au inceput si vor dura aproximativ un an, a anuntat Mihai Mitroi, vicepresedintele companiei Prospectiuni, care a precizat ca suprafata zonelor prospectate insumeaza peste o mie de kilometri liniari.
Compania noastra face explorarea geofizica, in fapt prima etapa a explorarii geofizice, si anume prospectiunea. Asta inseamna niste masuratori ale unor parametrii fizici ai pamantului efectuati la suprafata solului. Practic, noi realizam o ecografie, o radiografie a subsolului, obtinem o imagine a stratelor pamantului”, a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat de corespondentul Mediafax.
El a precizat ca dupa incheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupa de explorarea gazelor de sist in judetul Constanta.
Ceea ce realizam noi sunt 800 de kilometri de profil seismic in cele doua blocuri, in liniar. Sunt mai multe linii una langa alta, la 10 kilometri, 15 kilometri una de alta, paralel. Lungimea totala a liniilor in blocurile 17 si 18 este de 800 de kilometri, iar cu blocul 19 se fac 1.100 de kilometri in total”, a spus vicepresedintele companiei Prospectiuni.
El a mai afirmat ca prospectiunile se vor face doar pe terenurile agricole ale comunelor din sudul Dobrogei si ca nu se va intra in interiorul acestora si nici in zona de litoral.
Incercam sa ocolim localitatile, acolo nu putem sa facem lucrurile cum trebuie, nu putem intra in mijlocul localitatii cu utilajele noastre. In toate localitatile din sudul Dobrogei, cu exceptia celor care sunt pe litoral. De exemplu, nu are sens sa ne ducem in zona Costinesti, Vama Veche, Venus, Mangalia, nu intram acolo”, a mai spus Mihai Mitroi.
El a declarat ca pe teritoriul fiecarei comune unde se fac prospectiuni au avut loc intalniri cu localnicii, carora li s-a explicat in ce constau lucrarile si ca proprietarii terenurilor pe care vor fi instalate echipamente vor fi despagubiti.
Conform datelor de pe site-ul Chevron, dupa incheierea studiului seismic urmeaza forarea unei sonde de explorare si evaluarea si testarea informatiilor obtinute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de sist dureaza aproximativ patru-cinci ani.
Chevron a primit licente pentru trei blocuri pe uscat situate in regiunea Constanta – perimetrele 17, 18 si 19.
In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.