Proprietarii de paduri, obligati sa plateasca paza asigurata de ocoalele silvice

Guvernul nu va mai acoperi costurile de administrare si paza a padurilor private si ii va obliga pe proprietari sa isi asume aceste cheltuieli, relateaza Mediafax. Aceste plati de la buget, estimate in prezent la un total de cel putin cinci milioane de euro anual, contravin normelor Uniunii Europene, se arata in argumentarea deciziei luate de Guvern.

Codul Silvic impune, in forma actuala, acordarea de la bugetul de stat a unor sume anuale pentru gestionarea durabila a fondului forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 hectare.
Finantarea administrarii celor circa 500.000 hectare paduri proprietate privata in suprafata mai mica de 30 hectare, la un cost minim estimativ de 10 euro/hectar anual implica un cost total de minimum 5 milioane euro pe an. La aceasta se adauga si cheltuielile de paza a padurilor retrocedate.

Ocoale silvice private

Guvernul sustine insa ca aceasta forma de sprijin nu este conforma liniilor directoare comunitare privind ajutoarele de stat in sectorul agricol si forestier si, in aceste conditii, a decis, printr-o lege de modificare a Codului Silvic, ca statul sa nu mai acopere integral costurile de administrare a padurilor proprietate privata, indiferent daca suprafata este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie.

Astfel, persoanele fizice si juridice care au in proprietate privata fond forestier vor fi obligate sa incheie contracte de administrare sau servicii silvice cu un ocol silvic, dar si sa suporte, in calitate de proprietar, costurile administrarii sau serviciilor silvice.

Proprietarii vor suporta si costurile pentru serviciile de paza si protectie a vegetatiei forestiere de pe terenurile retrocedate. Aceste costuri au fost acoperite pana in prezent tot de stat, inclusiv dupa punerea in posesie, pana la formarea de catre proprietari a structurilor proprii de administrare/prestari de servicii silvice ori pana la incheierea contractelor cu un ocol silvic.

Ocoalele silvice private infiintate de proprietarii padurilor vor putea functiona sub forma de societati comerciale, asociatii, fundatii sau regii autonome.

Executivul arata ca proprietarii de paduri au deschis un numar semnificativ de actiuni in instanta pentru a primi alocatii din buget si ca aproximativ 500.000 hectare padure nu sunt pazite deoarece proprietarii nu au incheiat contracte de servicii silvice, motivand ca nu au primit bani de la stat.

Exceptii de la lege

"Aceste sume insa nu au fost prevazute in bugetul Ministerului Mediului si Padurilor pe anul 2010 si nu se pot prevedea nici in viitor, in primul rand din necesitatea de conformare cu legislatia europeana", arata Guvernul.

Actul normativ aprobat de Guvern mai stabileste ca, prin derogare de la lege, terenurile folosite la lucrari din domeniul gospodaririi apelor si de protectie impotriva inundatiilor, de interes national, judetean si local, pot fi scoase, definitiv ori temporar, din circuitul agricol si din fondul forestier national fara achitarea obligatiilor banesti si indeplinirea celorlalte obligatii legale.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri