Becurile economice LED castiga tot mai multi adepti in randul consumatorilor, si chiar daca pretul acestora este mai ridicat decat al lampilor traditionale, producatorii promit eficienta energetica de pana la 70%.
„Avem sisteme de iluminat stradal, rutier, pentru situri de telecomunicatii. Sistemul de iuminat pe baza de LED poate fi adaptat pentru orice cerinta, iar cerintele au inceput sa apara, desi pana acum am intampinat reticenta la implementarea acestor solutii de iluminat, in special din cauza faptului ca reprezinta o noutate”, a declarat Mihaela Stoiculescu, reprezentant al companiei Qset.
Ea a mentionat ca inlocuirea a 3.000 de lampi stradale pe baza de gaze cu 3.000 de lampi cu LED reprezinta o investitie de 1-1,5 milioane de euro, suma ce se amortizeaza in doi ani. Potrivit reprezentantilor Qset, profitul realizat din economia de energie pe intreaga durata de viata a lampilor LED (10 ani) ajunge la cinci milioane de euro.
„Economia de energie trecand de la becuri incandescente la cele LED este de doua treimi. In plus, luminozitatea este net mai mare”, a adaugat Mihaela Stanciulescu.
Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.
Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.
Text de Raluca Petrescu