Romania va investi 56 miliarde de lei in proiecte de mediu anul acesta

Valoarea proiectelor depuse pentru fondurile Programului Operational Sectorial de Mediu (POS-Mediu) a ajuns in 2010 la peste 56 miliarde de lei in 16 proiecte majore, a anuntat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Lazlo Borbely, in cadrul Conferintei Nationale privind Stadiul Implementarii Programului POS Mediu. Tot astazi, a semnat si contractul pentru un proiect de tratare si distributie a apei potabile in valoare de 83 milioane de euro in judetul Bistrita Nasaud.

Cei mai multi bani s-au indreptat spre proiectele de infrastructura de apa si canalizare, adica peste 50% din fondurile distribuite. Ponderea contributiei financiare europene depasese 80% in conditiile in care bugetul de stat a acoperit 17% din cheltuieli.

Lanasat in iulie 2007, pentru perioada 2007-2013, POS Mediu este primul program operational din UE cu proiecte de peste 25 milioane de euro. Autoritatile si-au propus sa cheltuie doua treimi din fondurile alocate prin acest program pana la sfarsitul anului. Cele doua treimi reprezinta aproximativ 52 de proiecte (23 in sectorul apa, 21 in sectorul deseuri, 4 in sectorul termoficare si 4 in sectorul inundatii).

Contestatiile au blocat 71 din 74 de contracte

Atat ministerul, cat si autoritatile locale se plang de numarul mare de contestatii care apar dupa fiecare proiect depus. Cu toate ca Autoritatea de Management POS Mediu ofera suport pentru pregatire, consistenta informatiilor din dosarele de licitatie duce la blocarea repetata a proiectelor. Astfel, din 74 de contracte semnate in total prin Axa prioritara 1, ce priveste sectorul infrastructurii pentru apa, 71 au inregistrat intarzieri din cauza contestatiilor depuse in diverse faze ale procesului de atribuire.

“Exista si o lipsa de experienta in legislatia privind proiectele cu finantare europeana la nivel local”, a declarat Anamaria Naumescu din partea AM POS Mediu. Aceasta a mai adaugat ca de multe ori autoritatile din judete au fost depasite de complexitatea documentatiilor.

Lipsa de experienta s-a resimtit si la nivelul companiilor pentru ca o parte importanta din contracte au fost relansate din lipsa de ofertanti.

Ialomita, codasa la absorbtia fondurilor.

Absorbtia fondurilor europene difera de la o regiune la alta, iar judetul cu cele mai mari probleme este Ialomita. “In acest judet nici la capitolul apa, nici la deseuri nu pare sa existe interes pentru ca nu s-au depus proiecte”, a explicat Florian Burnar, director la Directia Programare si Evaluare POS Mediu.

El a adaugat si ca in judetul Harghita ani de zile nu s-a putut identifica un loc pentru un depozit de deseuri. Astfel, termenul de acordare a asistentei tehnice a expirat, iar administratia locala din Harghita trebuie sa realizeze proiecte pe cont propriu.

Text de Alina Coldea
Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri