Romania, in tabara pro-OMG

Fiecare fermier trebuie sa aiba posibilitatea de a alege cultivarea intre culturile conventionale, ecologice sau modificate genetic. Aceasta este pozitia Minsiterului Agriculturii formulata la cererea Green Report referitoare la cultivarea OMG-urilor. “Din punct de vedere al liberalizarii cultivarii si comercializarii OMG, Romania se situeaza in grupul tarilor pro-OMG”, se arata in raspunsul MADR.

Astfel, MADR adera la principiul adoptat de Consiliul Uniunii Europene – “libertatea de alegere” – din punctul de vedere al cultivarii si comercializarii organismelor modificate genetic.

“Pozitia Romaniei in privinta autorizarii cultivarii si a importului de OMG in vederea comercializarii, este o decizie adoptata consensual intre autoritatile implicate (MM, ANSVSA, MADR, DAE, MAE) pe baza evaluarii fiecarui caz in parte, fiecare institutie implicata luand in considerare alte aspecte, in general cele care vizeaza strict domeniul de activitate specific”, se mai arata in raspunsul oficial. Criteriile de analiza sunt opiniile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor EFS, pozitia producatorilor agricoli si a asociatiilor acestora, impactul agronomic si economic pe care il genereaza produsul respectiv asupra economiei nationale.

Locul 21 in lume

Romania se afla pe pozita 21 in lume ca suprafata cultivata cu organisme modificate genetic, potrivit celui mai recent raport ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications). La noi in tara exista mai putin de 0,05 milioane de hectare de culturi modificate genetic, fata de ocupanta primei pozitii, SUA, cu 64 de milioane de hectare.

In Uniunea Europeana este permisa doar cultivarea porumbului MON810, dar Germania, Franta, Austria, Grecia, Ungaria si Luxemburg au interzis aceste recolte, din cauza efectului pe care l-ar putea avea asupra sanatatii si a mediului.

„Romania a semnat conventia de la Cartagena privind biodiversitatea, ce include principiul precautiei. Asta insemna ca in momentul in care exista orice fel de dubiu asupra sigurantei eliberarii in mediu a unui nou organism, o tara poate sa interzica cultivarea respectivului organism”, a explicat pentru Green Report Dan Craioveanu, vicepresedintele Clubului Ecologic Transilvania.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso este un cunoscut promotor al organismelor modificate genetic, dar majoritatea cetatenilor UE par sa il contrazica. Posibilitatea introducerii acestor culturi in tarile membre a atras proteste de strada in multe tari europene, inclusiv in Bulgaria.

Suprafata totala a culturilor transgenice ajunge la 134 de milioane de hectare la nivel global, potrivit raportului ISAAA. In topul producatorilor, SUA este urmata de Brazilia, cu 21,4 milioane de hectare, Argentina cu 21,3 milioane de hectare si India cu 8,4 milioane de hectare.

Text de Roxana Bucata

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri