Romania saluta noua strategie UE de combatere a schimbarilor climatice

Romania este de acord cu reducerea emisiilor Uniunii Europene cu peste 20% si sprijina obiectivul diminuarii emisiilor de CO2 provenite de la vehiculele utilitare usoare, a declarat luni ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la Reuniunea Consiliului de Mediu de la Bruxelles.

Principalul subiect de pe agenda Consiliului a fost dezbaterea Concluziilor privind schimbarile climatice in context international. „Pentru Romania, sunt esentiale aspectele legate de asigurarea continuitatii cadrului legal existent la nivel international si, respectiv, modul in care va fi determinata trecerea UE la un obiectiv de reducere mai mare de 20% ”, a subliniat ministrul Mediului si Padurilor din Romania.

De asemenea, Laszlo Borbely a declarat ca mentinerea si prezervarea cadrului legal existent, in principal a Protocolului de la Kyoto, reprezinta garantul implementarii unor obiective obligatorii de reducere a emisiilor. Acesta a mai spus, totodata, ca Romania considera esentiala evaluarea comparabilitatii tintelor statelor terte. Numai in acest mod, a continuat ministrul, se poate oferi o imagine realista a oportunitatii asumarii unui angajament mai ambitios al UE.

In cadrul reuniunii, referitor la acest subiect, Romania a reiterat pozitia privind importanta pe care o acorda caracterului juridic obligatoriu al viitorului acord international. „Acesta trebuie sa ramana un obiectiv principal al Uniunii Europene in negocierile internationale in domeniul schimbarilor climatice”, a afirmat Borbely.

Alt subiect abordat in cadrul Consiliului de Mediu a fost propunerea Parlamentului European si a Consiliului pentru un regulament ce vizeaza stabilirea unor standarde de performanta pentru vehiculele utilitare usoare noi, in vederea reducerii emisiilor de CO2 generate de acestea.

„Romania sprijina obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 provenite de la vehiculele utilitare usoare, acestea avand o contributie importanta in combaterea schimbarilor climatice”, a declarat Borbely in cadrul reuniunii.

De asemenea, Ministrul Mediului si Padurilor a subliniat ca Romania sustine stabilirea unui obiectiv pe termen lung considerand, insa, ca mai este necesara discutarea valoarii propuse pentru acesta, respectiv 135g CO2/km. Oficialul a spus ca aceasta valoare ar trebui stabilita tinand cont de posibilitatile tehnice, etapele de fabricatie si costurile pentru dezvoltarea tehnologiilor, care sunt mai ridicate decat pentru autoturisme.

“Din cauza unor preturi foarte ridicate, ar putea fi amanata reinnoirea parcului. Acest lucru ar pune in pericol indeplinirea obiectivelor de protectie a mediului propuse. In acelasi timp, consideram ca stabilirea obiectivului pe termen lung ar trebui realizata pe baza unui studiu de impact detaliat, dupa revizuirea Regulamentului, in 2014”, a declarat ministrul roman al Mediului.

In cadrul Consiliului, ministrii au discutat si despre viziunea si obiectivele globale ale UE in ceea ce priveste protectia biodiversitatii si Strategia europeana pentru cresterea economica si ocuparea fortei de munca EUROPA 2020.

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri