Romania "exporta" 22 de milioane de tone de CO2

Un studiu recent, citat de The Ecologist, demonstreaza ca tarile europene „exporta” o treime din emisiile de gaze cu efect de sera in tari mai putin industrializate, prin importarea bunurilor responsabile pentru emisiile respective. Cercetatorii de la Universitatea norvegiana de Stiinta si Tehnologie au realizat un site ce calculeaza amprenta de carbon a tuturor tarilor. Acesta indica faptul ca, in Romania, 22 de milioane de tone de emisii sunt generate in afara granitelor, in productia bunurilor importate. In total, in tara noastra sunt generate anual 115 milioane de tone de CO2.

Cercetatorii de la Carnegie Institution for Science arata ca o parte semnificativa din emisiile de dioxid de carbon asociate consumului de bunuri si servicii in tarile industrializate sunt de fapt generate in afara granitelor lor. Astfel, tari ca Marea Britanie, ce importa anual bunuri responsabile pentru 250 de milioane de tone de CO2, isi subestimeaza amprenta de carbon. In cazul Elvetiei, emisiile generate in afara granitelor le depasesc pe cele interne.

„La fel cum electricitatea din casa ta genereaza probabil CO2 la o centrala pe carbune de altundeva, am descoperit ca produsele importate de tarile dezvoltate din Europa de Vest, din Japonia si Statele Unite, produc emisii substantiale in alte tari, mai ales in China”, a explicat Steven Davis de la departamentul de ecologie al Carnegie Institution, principalul autor al studiului.

Importurile Marii Britanii, cele mai poluante

Din cauza importurilor considerabile, Marea Britanie este responsabila pentru cea mai mare cantitate de emisii de dioxid de carbon din afara granitelor sale intre tarile membre UE. 253 de milioane de tone de CO2 sunt eliberate in atmosfera in productia de bunuri consumate de britanici si produse in afara granitelor regatului.

Doar SUA si Japonia inregistreaza emisii mai mari din importuri la nivel international, cu 699 si respectiv 284 de milioane de tone de carbon. Cea mai mare parte din importuri provin din China si India.

Coautorul Ken Caldeira a declarat ca tarile ar trebui sa isi masoare nu doar emisiile de CO2 din interiorul granitelor, ci si pe cele generate in productia bunurilor pe care le consuma. „Locul in care emisiile de CO2 sunt produse nu conteaza pentru sistemul climatic. Politicile eficiente trebuie sa fie globale”, se arata in studiu.

Foto: The Ecologist

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri