Cu doar trei zile inainte de expirarea termenului privind ecologizarea a peste 2.000 de gropi de gunoi, autoritatile de la Bucuresti fac socoteli pe marginea declansarii procedurii de infrigement pe acest sector de mediu, informeaza Agerpres.
Potrivit datelor Garzii Nationale de Mediu (GNM), la 1 iulie 2009 existau 2.297 de depozite neconforme pentru deseuri. Silvian Ionescu, seful institutiei, a declarat ca Romania nu poate negocia termenul de 16 iulie a.c. si ca procedura efectiva de sanctionare ar putea fi declansata abia din aprilie 2010.
Ecologizarea depozitelor de deseuri neconforme trebuie sa aiba loc pana cel tarziu pe data de 16 iulie 2009, conform cerintelor Uniunii Europene (UE), in caz contrar oficialii de la Bruxelles urmand sa transmita autoritatilor romane notificarea de infrigement.
GNM a anuntat ca, la data-limita, va inventaria depozitele neconforme, iar autoritatile locale care nu s-au aliniat cerintelor UE vor fi sanctionate cu amenzi ce pot ajunge pana la 100.000 de lei. In privinta penalizarilor pe care Romania le-ar putea primi din partea CE, Ionescu preciza, la finele lunii mai, ca ‘dupa estimarile noastre mai vechi, s-ar situa la 200.000 euro pe zi si care, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile’.
Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul roman si CE se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea UE. In prezent, exista 7.068 de spatii de depozitare rurale, dintre care au fost reabilitate sau inchise 1.304.
De asemenea, 1.393 de comune si-au organizat un sistem de ridicare a deseurilor de la populatie, iar 896 de comune au constituit asociatii pentru a accesa fonduri europene necesare reabilitarii ori inchiderii gropilor de gunoi rurale, construirii de statii de transfer al deseurilor sau alte investitii de gestiune a deseurilor.
De asemenea, exista 139 de depozite mici de deseuri neconforme in zona urbana, care nu au perioada de tranzitie, astfel ca la 16 iulie 2009 trebuie sa isi sisteze activitatea. Dintre acestea, doar 74 au fost inchise. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustinea, in timpul derularii “Saptamanii Mediului Tau”, ca numai 70-80 la suta din totalul gropilor de gunoi comunale vor fi inchise pana la data-limita, ceea ce va atrage cu siguranta declansarea procedurii de infringement.
Romania poate sa acceseze, in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice.
Foto: urbaniulian.ro