100 de cercetatori ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" (INCDDD) au fost trimisi in somaj pentru ca studiile stiintifice privind starea biodiversitatii din Delta nu mai sunt finantate. Logistica INCDDD, achizitionata cu bani de la Banca Mondiala, va fi scoasa la vanzare.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) se pregateste sa intre in faliment. De pe 1 iulie, cei 100 de cercetatori ai institutului care monitorizeaza patrimoniul natural mondial din Delta au fost trimisi in somaj tehnic. Consiliul de Administratie a luat aceasta decizie deoarece nu exista bani pentru finantarea proiectelor de cercetare stiintifica.
Romulus Stiuca, directorul INCDDD, a declarat ca, "anul acesta, Autoritatea pentru Cercetare nu a deschis finantarea pentru temele de cercetare contractate cu institutul nostru, iar Ministerul Mediului nu a bugetat nici unul dintre cele 29 de proiecte de cercetare pentru Delta Dunarii ale INCDDD, declarate eligibile, motivand ca nu sunt bani in buget".
La randul sau, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a afirmat ca "pana in septembrie nu exista bani pentru finantarea proiectelor de cercetare stiintifica din Delta. Din cauza bugetului de criza, nu putem finanta nici reconstructiile ecologice din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, care nu mai suporta amanare". Intrarea in faliment a INCDDD afecteaza activitatea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).
Expertii internationali care au proiectat ARBDD in urma cu aproape doua decenii au inclus institutul ca "unitate de management stiintific a protectiei biodiversitatii din Delta Dunarii". Deciziile pe care le adopta conducerea executiva si consiliul stiintific ale ARBDD trebuie sa fie fundamentate pe studiile cercetatorilor institutului. Pentru a asigura acest management stiintific, Banca Mondiala a investit in INCDDD aproape doua milioane de dolari.
Cu acesti bani s-au achizitionat dotari tehnice specifice cercetarilor privind starea biodiversitatii din cea mai mare rezervatie naturala din Europa si a treia din lume ca importanta ecologica. Acum, laboratoarele institutului risca sa fie scoase la vanzare, pentru ca din sumele rezultate sa fie platite datorii de aproximativ un milion de euro. Directorul stiuca a mai spus ca "datoriile institutului au fost generate de refuzul ARBDD de a plati studiul cadastral efectuat in zona Sulina, desi Ministerul Mediului a alocat aceste fonduri, dar administratia le-a cheltuit in alte scopuri".