Romania libera Transilvania: UE finanteaza Poiana Narciselor de la Hida

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj a castigat un proiect cu finantare europeana, in valoare de peste un milion de lei. Suma este destinata asigurarii managementului adecvat in aria naturala protejata de interes comunitar Racas-Hida, in vederea conservarii pe termen lung a patrimoniului natural si a dezvoltarii durabile a ariei.

Potrivit oficialilor apm Salaj, un alt obiectiv important il reprezinta imbunatatirea gradului de informare a populatiei din zona asupra beneficiilor si oportunitatilor generate de administrarea eficienta a ariei protejate. Proiectul se va derula pe parcursul a trei ani, din data de 1 februarie, in colaborare cu Consiliul Judetean Salaj.

Oficialii Agentiei sustin ca datele insuficiente despre starea de conservare a habitatului si speciilor de interes din sit au dus la lipsa planului de management al ariei, la slaba si ineficienta administrare a patrimoniului natural. Implicit, acest lucru a dus la incapacitatea gestionarii ariei. Potrivit acelorasi surse, "se manifesta un oarecare dezinteres fata de sit, populatia desfasurand in zona diferite activitati agricole si de exploatare a resurselor naturale, fara a fi constienta de valoarea elementelor de patrimoniu natural". Mai pe romaneste, localnicii isi pasuneaza oile si vitele in rezervatia naturala.

Aria naturala protejata de interes comunitar Racas-Hida este inclusa in reteaua ecologica europeana Natura 2000 si se intinde pe 241 de hectare, atat in domeniul public, cat si in cel privat de pe raza comunelor Balan si Hida. In cadrul sitului se remarca "Poiana cu narcise", ce acopera o suprafata de 1,5 hectare, arie naturala protejata de interes national. Perioada de inflorire a narciselor de aici este cuprinsa intre 28 aprilie si 25 mai. Zona protejata reprezinta si un important habitat de padure dacica de stejar si carpen, care joaca, de altfel, un rol primordial in conservarea narciselor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri