Combinatul chimic Azomures de la Targu-Mures a produs in ultimii ani ingrasaminte chimice mai mult pentru piata externa decat pentru agricultura din Romania. In ciuda crizei economice si a faptului ca statul a redus subventia, la sfarsitul anului 2009 livrarile pe piata interna au crescut, iar conducerea combinatului de la Targu-Mures mizeaza in 2010 pe piata interna si pe functionarea combinatului la capacitate maxima. Combinatul este unul dintre cei mai mari poluatori din Romania.
"Toate combinatele producatoare de ingrasaminte chimice isi pastreaza eficienta si rentabilitatea pe termen scurt, mediu si lung prin desfacerea produselor lor pe piata interna si nicidecum prin exportul de ingrasaminte", a declarat ing. Angela Podina, director administrativ si secretar al Consiliului de Administratie de la Azomures.
"Anomalia din ultimii ani, cand volumul exportului a fost cu mult mai mare decat volumul de desfacere pe piata interna s-a datorat exclusiv lipsei unui program national de sustinere a agriculturii", a mai adaugat ing. Angela Podina. Ea a spus ca din ultimele doua luni ale anului 2009 si pana in prezent cantitatea de ingrasaminte vandute pe piata interna a crescut. Acum, aproximativ 60% din productia Azomures este exportata si restul de 40% este vandut pe piata interna.
"Faptul ca, o data cu intrarea in UE, ajutoarele de stat nu mai sunt permise sau se reduc substantial nu inseamna ca statul nu poate sustine agricultura autohtona", a mai afirmat Angela Podina. Reprezentanta Azomures afirma ca este de acord cu masurile propuse de producatorii agricoli, cum ar fi cea referitoare la subventionarea doar a acelor producatori agricoli care dovedesc prin acte ca fac cu adevarat agricul-tura. Fermierii au cerut o astfel de masura in conditiile in care aproximativ 45% din terenurile agricole romanesti sunt exploatatii agricole neinregistrate, iar acestea genereaza 35% din productia agricola a tarii.
"Este evident faptul ca, doar prin rezolvarea acestei anomalii, bugetul de stat ar fi majorat cu sute de milioane de euro", sustine Angela Podina.
Cat priveste politica de personal pentru anul in curs, directorul administrativ de la Azomures a afirmat ca nu sunt preconizate disponibilizari. In prezent, Azomures este unul dintre cei mai mari angajatori din judetul Mures. Daca, din punct de vedere economic si social, Azomures ramane unul dintre cei mai importanti jucatori din economia mureseana, poluarea produsa de combinatul ramane una care starneste ingrijorarea autoritatilor.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ca va cere conducerii Azomures sa devanseze investitiile in domeniul protectiei mediului. Acestea erau programate pentru perioada 2014-2015. Insa ministrul Borbely doreste ca aceste investitii sa fie realizate mai repede, pentru ca aerul sa devina respirabil pentru targumureseni.