Romania Libera: Sfat UE pentru o dezvoltare a bazinului Dunarii

Statele riverane Dunarii, alaturi de reprezentantii Comisiei Europene si de cei ai Comitetului Regiunilor, au inceput ieri, la Ulm, seria de consultari publice transnationale pentru conceperea si adoptarea unei Strategii europene a Dunarii. Programata a fi operationala incepand de anul viitor, Strategia Dunarii poate deveni un instrument eficient pentru dezvoltarea ecologica a regiunilor riverane din Padurea Neagra pana la gurile de varsare ale fluviului in Marea Neagra.

Conturat o data cu aderarea Romaniei si a Bulgariei – practic, momentul in care Dunarea a devenit un curs de apa aflat in mare parte pe teritoriul Uniunii Europene –, proiectul Strategia Dunarii vizeaza dezvoltarea regiunilor riverane pe trei axe de prioritati: interconectarea retelelor energetice si a cailor de comunicatii si transport, inclusiv imbunatatirea navigatiei pe Dunare si protectia mediului, si apararea impotriva inundatiilor si altor calamitati.

Nu in ultimul rand, prioritatea cea mai importanta, probabil, pentru statele din estul comunitar va fi dezvoltarea socio-economica a comunitatilor riverane prin proiecte de turism, educatie, cercetare, cultura si dezvoltare rurala. Concret, cele sase state comunitare riverane Dunarii – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria – isi vor coordona proiectele de dezvoltare economica si de protectie a mediului si vor coopera direct in special in zonele de vecinatate in care Dunarea reprezinta frontiera.

Strategia nu va beneficia de bani suplimentari de la bugetul UE, ci va fi finantata din fondurile europene deja alocate fiecareia dintre cele sase tari. Colaborarea va oferi insa ocazia unor initiative transfrontaliere coordonate, care sa evite dublarea proiectelor de dezvoltare pentru eficientizarea folosirii resurselor. Porivit diplomatiei de la Bucuresti, Romania isi doreste ca strategia sa fie si "un pas catre simplificarea procedurilor actuale de finantare", probabil pentru a face mai usoara absorbtia fondurilor de catre autoritatile nationale.

Promovata inca din 2008 de Romania si Austria, care s-au inspirat din initiativa macroregionala de la Baltica, Strategia Dunarii a fost adoptata ca o prioritate de statele membre la summitul UE din iunie, anul trecut, iar in octombrie Consiliul a invitat Comisia sa elaboreze strategia pana la sfarsitul anului 2010.

In acest scop, Executivul comunitar a demarat o serie de conferinte pentru coroborarea viziunilor celor sase state comunitare riverane si ale altor actori regionali cu privire la proiectele concrete. Reuniunea de ieri si astazi de la Ulm a dat startul procesului de consultare transnationla, care se va incheia in iunie cu ultima conferinta ce va fi organziata la Tulcea sau la Constanta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri