Romania libera: Imperiul Locic mai ridica un turn in zona protejata

Daca la Primaria Capitalei sarabanda turnurilor a incetat, cel putin pentru moment, o data cu intrarea in vigoare, la 1 octombrie, a modificarilor la Legea urbanismului, nu acelasi lucru se intampla si la sectoare. Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) au parametri tehnici care depasesc cu mult limitele legale si multe dintre ele sunt construite in zone protejate.

Mai multe asociatii bucurestene i-au acuzat ieri pe primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, si pe fostul primar al sectorului 3 Eugen Plesca, actual sef al Directiei de Cultura Bucuresti, de distrugerea patrimoniului sectorului. Plesca este acuzat ca a avizat mai multe proiecte aflate in zone protejate. La solicitarea Primariei Sectorului 2, Eugen Plesca a emis avizul 1118 din 12.10.2009 pentru constructia unui imobil P±9 pe str. Maria Rosetti 38 (zona protejata). Consultata in prealabil, Comisia Zonala a Monumentelor Bucuresti a respins categoric discutarea acestui proiect. Tot la solicitarea Primariei Sectorului 2, Plesca a emis avizul 959 din 16 septembrie pentru constructia unui imobil 4S±P±13 pe Bd. Dacia 157-163, colt cu Mihai Eminescu 256-258 si str. Prepelitei 5-7 (zona protejata).

In sedinta din 13 octombrie a Comisiei de Mediu, Primaria Sectorului 2 a militat pentru aceste doua proiecte si pentru un imobil P±6 pe Bd. Dacia, extremitatea Parcului Ioanid. Acest ultim proiect nu avea aviz de la Directia de Cultura Bucuresti, desi se afla intr-o zona protejata, nici de la Directia de Circulatie.

"In cazul de la Maria Rosetti este scandal foarte mare. Comisia Monumentelor Istorice nu isi explica cum a putut fi demolat imobilul. Chiar daca primarul Ontanu a dat autorizatie pentru demolare, a si retras-o. Nu ne putem lamuri cum a primit aviz de la Cultura, la fel ca si in cazul de pe Bd. Dacia 157-163. Aceste doua proiecte mai au nevoie de autorizatie de mediu si apoi poate fi emisa autorizatie de constructie de catre Primaria Sectorului 2. In cel de-al treilea caz este un aspect foarte ciudat; beneficiarul proiectului trebuia sa obtina intai aviz de la Directia de Cultura si de la cea de Circulatie, apoi sa mearga la Mediu."

Ciudateniile si modul cum se trece cu vederea peste niste incalcari flagrante ale legii se pot explica foarte usor. La mijloc sunt interese foarte mari si firme si mai mari. Beneficiarul imobilului de 13 etaje de pe Dacia este firma Locic Imobiliare, detinuta de omul de afaceri Marius Locic. Aceasta firma a mai profitat de bunavointa reprezentantilor statului in 2002, cand, cu ajutorul primarului de atunci al sectorului 1, Vasile Gherasim, cu care s-a si asociat ulterior in unele afaceri, a construit un bloc de sapte etaje pe malul lacului Baneasa, cea mai inalta cladire din zona.

De asemenea, Marius Locic s-a mai asociat si cu unul dintre inspectorii primarului sectorului 3, Liviu Negoita, inspector care este autorul unui PUD controversat la marginea Parcului Titan, aprobat de sectorul 3, dar si al Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul Esplanada.

Un alt caz, cel al cladirii din str. Aurel Vlaicu 120-122, este elocvent pentru distrugerea patrimoniului. Intr-o zona protejata cu regim de constructie P±2, Primaria Sectorului 2 a emis, in 2008, autorizatie de constructie pentru P±5 E. Inspectoratul de Stat in Constructii a constatat ilegalitatea autorizatiei. Beneficiarul autorizatiei a construit insa un imobil P±9, ilegalitate consemnata din nou de ISC. Conform legii, este obligatia Primariei Sectorului 2 sa decida reducerea constructiei de la P±9 la P±5.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri