Romania libera Dobrogea: Lacul Sarat a secat pe 80% din suprafata 

Daca in anii anteriori turistii veniti pentru a-si face tratamentul cu namol sapropelic puteau cobori in lac direct de pe plaja, acum, ca sa ajunga la apa, in zona neamenajata, trebuie sa parcurga aproximativ 15 metri pe namolul uscat, ramas in urma retragerii lacului. Oamenii spun ca sarea grunjoasa din namol le zgarie pielea, iar despre baie nici nu poate fi vorba, pentru ca apa are doar o jumatate de metru, in conditiile in care, in urma cu ani de zile, era de peste doi metri. Cei mai in varsta sustin ca au auzit de existenta unui izvor al lacului, care, daca ar fi desfundat, ar permite refacerea nivelului apei, oamenii intrebandu-se de ce administratorul statiunii nu face acest lucru. Directorul SC Traian SA, Sorin Bosneag, cel care administreaza lacul, sustine insa ca aceasta este doar o legenda, construita in jurul asa-zisului izvor din care s-ar alimenta lacul, dar ca, in realitate, nu exista niciun fel de izvor, lacul fiind alimentat doar din panza freatica din zona, care acum are un nivel foarte scazut.

 

"S-au vehiculat mai multe pareri referitoare la modul in care este alimentat lacul, insa cea adevarata este ca acesta este alimentat din panza freatica, dovada ca acum trei ani, cand au fost inundatii, nivelul apei era peste cel al malului. Noi am luat toate masurile sa restrictionam consumurile de apa sarata, dar, daca nu va ploua, o sa avem mari probleme si s-ar putea ajunge chiar in situatia ca lacul sa sece", a declarat Bosneag. El a explicat ca lacul nu poate fi alimentat cu apa adusa din alta parte deoarece sarea din Lacul Sarat este un zacamant mineral care, pentru a se reface in timp si pentru a-si pastra calitatile, trebuie sa aiba mediu anaerob si un strat de minim 50 de centimetri de apa. "Daca noi aducem apa din orice sursa, ca este industriala, din Dunare sau din alta parte, stricam calitatile lacului, omoram cu buna stiinta acei viermisori din apa", a afirmat Bosneag.

 

Lacul Sarat, situat pe raza comunei brailene Chiscani, are o adancime de 1,5 m si 1,72 km patrati, din care, in prezent, numai 20% mai este luciu de apa, restul suprafetei transformandu-se in fasii intinse de uscat, acoperite de cruste de sare. Potrivit administratorul bazei de tratament si al plajei amenajate din statiunea Lacu Sarat, Ion Tanase, lacul care contine importante rezerve de namol sapropelic si apa minerala hipertonica nu a mai cunoscut un asemenea fenomen din 1987.

"Atunci a fost la fel de scazut, dar si-a revenit imediat dupa ce au venit ploile si au alimentat panza freatica. Lacul se alimenteaza din apele subterane si depinde in totalitate de starea acestora. E ca si cu fantanile – au apa cand creste panza freatica, cand scade raman fara. In 1947, a secat complet si tot si-a revenit", a mentionat Tanase. Proprietatile curative ale lacului se pastreaza si pe timpul secetei, deoarece, pe portiunile de unde se retrage apa, saratura formeaza o crusta care protejeaza stratul de namol.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri