Romania libera Dobrogea: Vultur codalb, salvat de ornitologi

Ornitologii tulceni invata in aceste zile un pui de codalb, pasare protejata prin conventiile internationale de mediu, sa supravietuiasca. Puiul de codalb a fost gasit saptamana trecuta de un tulcean in zona Ostrovul Tataru din Delta Dunarii, dupa ce, cel mai probabil, cazuse din cuib, fiind predat unui agent ecolog al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) din zona.

Agentul ecolog impreuna cu seful Biroului Tulcea al Societatii Ornitologice Romane (SOR), Eugen Petrescu, l-au invatat sa manance, iar ornitologul Kiss Botond l-a marcat prin inelare, pentru a putea fi monitorizat dupa ce va fi eliberat in natura si pentru a observa adaptarea acestuia la conditiile naturale din mediu. Conform ARBDD, deoarece exista riscul ca familia puiului sa nu il accepte, s-a decis preluarea acestuia de catre Eugen Petrescu, puiul fiind in momentul de fata la Maliuc, intr-o voliera amenajata special.

"Cand l-am gasit era foarte slab si nu era capabil sa vaneze. Acum s-a mai intremat si il invatam sa vaneze si incercam sa il obisnuim cu conditiile naturale. Speram sa il eliberam in natura cat mai curand, dar asta nu se va intampla decat dupa ce va invata sa vaneze singur, pentru ca exista posibilitatea ca ulterior sa fie gasit din nou de o persoana care poate ca nu va mai informa agentii ecologi ai ARBDD", a declarat seful Biroului Tulcea al SOR, Eugen Petrescu.

Vulturul codalb este cea mai mare specie de acvila din Europa si a patra ca marime din intreaga lume, o femela adult a carei anvergura a aripilor ajunge pana la 2,5 metri putand depasi greutatea de sase kilograme.

In Delta Dunarii, in momentul de fata, mai traiesc circa 20 de exemplare de vulturi codalbi, specia fiind una strict protejata la nivel european, ca urmare a declinului efectivelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri