Presedintle asociatiei fermierilor din judetul Tulcea, Ioan Balan, a declarat ca seceta face ravagii in agricultura judetului.
"Fermierii tulceni au contabilizat pana acum pagube care depasesc 50 milioane de lei. Peste 70.000 hectare de culturi agricole semanate in toamna si in primavara acestui an au fost distruse de seceta. La aceste calamitati se adauga cele produse de inghetul din luna aprilie, care a distrus o buna parte din rodul livezilor din zona", a declarat acesta. La Directia Agricola Tulcea au fost contabilizate aceste pierderi, iar conducerea institutiei incearca sa convinga Ministerul Agriculturii sa declare nordul Dobrogei zona calamitata din cauza secetei.
La inceputul lunii iunie, in judetul Tulcea a plouat, dar specialistii spun ca ploile au fost de mica intensitate si nu au refacut rezervele de apa din sol.Masuratorile pedologilor arata ca pamantul arabil, pana la adancimea de 50 de centimetri, este uscat, iar plantele care au rezistat pana acum secetei se vor usca inainte de a rodi. In nordul Dobrogei, inainte de 1990 existau sisteme de irigatii in stare de functionare pe 160.000 hectare si 50.000 hectare erau in curs de amenajare pentru a putea fi irigate, dar acestea au fost devalizate.
In ultimii doi ani, fermierii tulceni au mai irigat culturile agricole doar pe aproximativ 20.000 hectare.Sucursala din Dobrogea a Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare sustine ca anul acesta in judetul Tulcea se pot iriga 50.000 hectare, dar udari se aplica doar pe 15.000 hectare. Pompele si instalatiile electrice din statiile de pompare au fost furate. S-au furat si dalele din beton de la canalele de irigatii. Se mai afla in functiune doar sistemele de irigatii de la Daeni si Sarichioi. Acestea au fost preluate in administrare de fermierii care au modernizat, pe cheltuiala proprie, sistemele de irigatii din respectivele zone.