Grupul cez a anuntat pentru primavara anului viitor inaugurarea celui mai mare parc eolian amplasat pe uscat de pe vechiul continent. Prima faza a programului, respectiv punerea in functiune a unui sistem format din 139 de turbine amplasate la Fantanele se afla in prezent in derulare. La sfarsitul lunii trecute au fost ridicate primele noua agregate din compunerea parcului, completate cu patru statii de conversie a tensiunii.
De doua ori lungimea litoralului
Fiecare turbina este amplasata pe o fundatie special amenajata, capabila sa suporte greutate de peste o suta de tone a turnului, nacelei si rotorului imens. Pentru realizarea celor 139 de fundatii, constructorii au fost nevoiti intai sa amenajeze drumurile de acces. In plin camp au aparut drumuri pietruite ce insumeaza 137 de kilometri, de doua ori lunginea litoralului romanesc.
Pe aceste drumuri camioanele grele au ajuns sa transporte pana la 10.000 de tone de materiale pe zi. Inginerul Gabriela Nistor ma introduce in lumea "betonistilor". Este la prima lucrare de acest gen. O intreb daca la o asemenea fundatie trebuie sa ai o grija mai mare decat in cazul unui simplu bloc. "La orice constructie trebuie sa ai grija" considera inginerul. Mai aflu ca desfasurarea de forte de la Fantanele nu este deloc intamplatoare.
O singura fundatie "inghite", in functie de densitatea solului si lucrarile de consolidare necesare, pana la 42 de tone de otel si 400 de metri cubi de beton. Pentru a putea suporta "morisca" inalta de o suta de metri, specialistii au fost nevoiti sa utilizeze trei solutii de consolidare a fundatiilor. Cea mai dificila dintre ele, denumita in termeni tehnici "menard" consta in "injectarea" solului cu fix 105 piloni pentru o singura fundatie, piloni ce strapung pamantul pana la o adancime de 20 de metri si peste care este formata apoi fundatia propriu- zisa. Realizarea unei singure fundatii poate dura, in functie de conditiile meteo, pana la 70 de zile. Betonul si armatura, odata montate sunt verificate cu ultrasunele. Nimeni nu se joaca cu un turn de o suta de metri.
Un CANDU ecologic
Proiectul eolian va fi definitivat in doua etape. Prima priveste ridicarea a 139 de turbine la Fantanele, dupa care urmeaza alte 101 agregate la Cogealac. Dupa ce trec prin patru statii de transformare secundare si una principala, toate aceste turbine vor produce aproximativ 600 de megawati, echivalentul productiei unui reactor nuclear tip CANDU cum sunt cele de la Cernavoda. Din acest punct de vedere grupul ceh CEZ se afla in fata celui mai ambitios proiect eolian din istorie. Investitia din Romania este evaluata la 1,1 miliarde euro, cu termen de finalizare 2011, an in care intregul parc eolian ar trebui sa fie functional.
Macarale gigant
Pentru o ficienta sporita, rototul format din trei pale cu un diametru total de o suta de metri si nacela turbinei sunt asamblate la sol sau la semiinaltime. Intregul ansamblu este ridicat apoi la o suta de metri inaltime, unde este fixat pe imensul stalp. La Fantanele lucreaza in prezent cele mai puternice macarele din Romania, fiecare avand o greutate cuprinsa intre 500 si 700 de tone. Gigantii au insa un stapan, vantul, care ori de cate ori bate cu putere, intrerupe truda constructorilor.
Adierea transformata in curent electric
Fiecare dintre cele 240 de turbine din parcul Fantanele- Cogealac produce 2, 5 Megawati si poate fi instalata in 85 % din parcurile eoliene. Conform constructorului, General Electric SUA, elicea eolienei corespunde celor mai drastice norme de mediu. Rotorul se cupleaza la o viteza minima a vantului de 3, 5 metri pe secunda si se decupleaza la viteze mai mari de 25 de metri pe secunda. Pentru Romania a fost ales un model care da randament la conditii de vant slab.