Gerul cumplit din ultimele zile afecteaza pasarile salbatice din Delta Dunarii. Afirmatia apartine reputatului ornitolog Kiss Botond, care a declarat ca pasarile salbatice care ierneaza, de obicei, in Delta, sunt afectate de inghetul care a pus stapanire pe toate luciile de apa de la gurile Dunarii.
"Din cauza inghetului, pasarile de apa nu mai au hrana. In anii anteriori, gastele, ratele, lebedele, cormoranii migrau pe litoralul bulgaresc, unde gaseau suficienta hrana. Acum, si in respectiva zona inghetul a afectat aceste habitate. Grav este ca sunt afectate si unele specii periclitate, cum ar fi gasca cu gat rosu aflata pe lista rosie de protectie", a declarat acesta.
In Delta traiesc mai mult de jumatate din cele 625 de specii de pasari identificate in Europa, iar 90 la suta din efectivele de gasca cu gat rosu se afla pe teritoriul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Costel Ifrim, comisarul-sef al Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu, a declarat ca a dispus comisarilor din subordine sa tina sub observatie toate lacurile din Delta pentru a monitoriza pasarile aflate in dificultate.
"Pe putinele ochiuri neinghetate inca se afla o mare concentrare de gaste, de rate, de lebede care isi procura tot mai greu hrana. Surpinzator ca aceste pasari nu migreaza in alte zone, cum se intampla in alti ani", a precizat acesta.
Ornitologii sustin ca de situatia dramatica in care se afla pasarile salbatice din Delta profita vanatorii. Ei spun ca, dupa oprirea viscolului, se vaneaza frecvent in zonele unde sunt concentrate gastele si ratele, iar unii vanatori profita de efectivele foarte mari, pe care le macelaresc.
Masacru nepedepsit de lege
Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sustine ca nici una dintre cele sase asociatii de vanatoare care activeaza in Delta nu a notificat organizarea partidelor de vanatoare. Ornitologii spun ca este o practica in Delta ca organizatorii partidelor de vanatoare sa nu notifice ARBDD pentru a monitoriza organizarea partidelor de vanatoare, desi aceasta obligatie este prevazuta in autorizatia de mediu emisa de institutie.
Vanatorii isi permit sa eludeze aceasta obligatie pentru ca ARBDD nu i-a sanctionat pana acum pentru ca vaneaza pe teritoriul unei rezervatii naturale fara sa fie monitorizati.
Chiar si in cazurile in care autoritatile au descoperit astfel de maceluri in randul pasarilor salbatice aflate sub protectie ecologica, vanatorii care au decimat pasarile nu au suportat rigorile legii. Ei au fost scosi nevinovati de magistrati pe motiv ca faptele comise nu ar prezenta pericol social.
Radu Voicu, seful Serviciului Juridic al ARBDD, a declarat ca dupa intoarcerea din strainatate a guvernatorului Grigore Baboianu se va analiza posibilitatea opririi temporare a vanatorii la pasarile de balta in Delta.
"Legea prevede ca vanatoarea poate fi oprita daca luciile de apa sunt inghetate peste 70 la suta. Initiativa ar trebui sa vina de la vanatori, care au obligatia sa protejeze vanatul, nu sa-l masacreze. Vanatorii nu solicitat oprirea vanatorii, dar o vom face noi din proprie initiativa", a spus acesta.
In ultimele zile, localnicii au sesizat autoritatile de mediu ca in zonele Chilia Veche, Edighiol, I.C Bratianu ar exista zeci de cormorani si lebede moarte. Agentii ecologi si comisarii de mediu sustin ca, din cauza viscolului, nu au ajuns inca in aceste zone pentru a investiga motivul mortii pasarilor salbatice.