Romania libera Dobrogea: Gunoiul, problema fara rezolvare

Dintr-un numar de peste 200 de gropi existente pe raza judetului, doar 30 au fost inchise, motiv pentru care inspectorii Agentiei pentru Protectia Mediului au trecut la avertismente. Administratiile locale nu si-au inchis gropile de gunoi neconforme cu cerintele europene, din cauza lipsei banilor, chiar daca termenul expira la 15 septembrie.

In judetul Constanta, mai bine de 30 de primarii functioneaza de pe o zi pe alta, cu chiu, cu vai platind salariile personalului, daramite sa mai ia in calcul si alte cheltuieli. Aliman, Deleni, Fantanele, Limanu, Ciocirlia sunt doar cateva dintre primariile care abia supravietuiesc. La costurile inchiderii propriu-zise a acestor gropi se adauga si transportul deseurilor prin firme specializate, care nu efectueaza aceasta operatiune pe ochi frumosi.

Cele trei gropi ecologice din judet, unde trebuie transportate deseurile, se afla la Mangalia, Costinesti si Ovidiu. In plus, zona respectiva trebuie imprejmuita, nivelata, terasata, amenajata in cele din urma pentru a sterge orice urma de groapa de gunoi. Alte cheltuieli, alte obligatii pentru primarii. Edilii se plang ca nu au bani si ca legislatia se schimba de la o zi la alta.

"Toata lumea vrea sa rezolve aceasta chestiune a gropilor de gunoi! Dar ar trebui sa avem si parghiile necesare!", a subliniat primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi.

Amenzile curg

Primarii dobrogeni sunt nemultumiti si de modul in care sunt aplicate cerintele europene in materie de mediu. Acestia sustin ca administratiile publice locale nu sunt sprijinite sa duca la indeplinire cerintele de mediu si vina pentru aceasta este aruncata asupra autoritatilor locale.

"Nu suntem intrebati nimic, daca avem fonduri sau cu ce sa punem in aplicare cerintele de mediu. Se spune doar atat: amenda", a declarat Mariana Gaju, primarul comunei constantene Cumpana. Aceasta declara ca are mare noroc cu programul de colectare selectiva a gunoiului si se declara nemultumita de faptul ca primarii nu sunt intrebati daca au avut fonduri pe care sa le cheltuiasca pe programele de mediu.

Tot nemultumit de modul in care cerintele europene sunt implementate la nivelul administratiilor publice locale se declara si primarul comunei tulcene Luncavita, Ilie stefan. Acesta sustine ca este "campion" la primit amenzi pe mediu. Suma pe care administratia pe care o conduce ar fi trebuit sa o plateasca se ridica, aproximativ, la valoarea de cinci miliarde de lei vechi, dar amenzile au fost contestate in instanta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri