Romania – COP15: Romania, partener de incredere in drumul spre Copenhaga

Eforturile Romaniei in domeniul energiei regenerabile, care acopera 24% din totalul energiei consumate la nivel national, demonstreaza un angajament puternic. Drept care, Comisia Europeana considera Romania un partener de incredere in vederea incheierii unui acord la Copenhaga, a declarat Karl Friedrich Falkenberg, director general al directoratului pentru mediu din cadrul CE.

“Fiecare roman trebuie sa inteleaga ca exista o contributie pe care fiecare o poate aduce pentru a opri schimbarile climatice”, a declarat Falkenberg in cadrul conferintei “Romania pe drumul spre Copenhaga” organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution.

El a adaugat ca pana la sfarsitul lunii octombrie, Comisia Europeana va face publice sumele care vor fi acordate statelor in curs de dezvoltare pentru a implementa solutii de reducere a emisiilor, de crestere a ponderii energiei regenerabile si pentru a le ajuta sa se adapteze la schimbarile climatice.

“Pentru a nu depasi o crestere a temperaturii medii cu mai mult de doua grade Celsius, tarile dezvoltate ar trebui sa isi reduca emisiile cu 25-40% pana in 2020. Cei 30% pe care si-i va asuma Uniunea Europeana in cazul in care vor exista si alte angajamente la fel de ambitioase din partea altor state se incadeaza in aceste limite. De asemenea, tarile in curs de dezvoltare trebuie sa isi reduca emisiile cu 15-30% fata de nivelul business as usual”, a adaugat Falkenberg.

Reprezentantul directoratului pentru mediu al CE a adaugat ca printre prioritatile UE la Copenhaga se numara masuri specifice pentru tarile in cursde dezvoltare in vederea reducerii emisiilor, masuri de adaptare la shimbarile climatice, actiuni impotriva despaduririlor si degradarii fondului forestier, o dezvoltare internationala a pietei certificatelor de carbon si suport pentru tarile aflate in curs de dezvoltare.

Ministrii mediului si oficiali din intreaga lume se intalnesc la Copenhaga pe 7 decembrie pentru a pune bazele legale ale cooperarii internationale viitoare in lupta cu incalzirea globala. In asteptarea acestui eveniment, conferinta “Romania pe drumul spre Copenhaga” a avut ca scop evaluarea impactului viitorului acord global de reducere a emisiilor asupra politicilor nationale de mediu, economice si sociale.

Text de Carmen Albisteanu

Foto: Green Report / Anita Vizireanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri