Proiectul Rosia Montana va fi respins

Proiectul Rosia Montana va fi respins ca urmare a raportului de respingere elaborat de Comisia Rosia Montana a Parlamentului Romaniei, a declarat, luni, dupa sedinta USL, Crin Antonescu, presedintele Partidului National Liberal.

In urma cu cateva momente am avut o ședinta la USL unde am gasit solutii comune pe temele de actualitate: buget, descentralizare si proiectul Roșia Montana.
Cat privește Comisia Roșia Montana am convenit sa respingem actualul proiect, pentru care exista un raport de respingere. Este intentia comuna de a nu bloca exploatarea, ci de a construi o legislatie care sa permita dezvoltarea zonei, atat pentru prosperitatea locuitorilor judetului Alba, cat și pentru toti cetatenii tarii”, a declarat luni, in cadrul unei conferinte, Crin Antonescu.

Potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta, prezent de asemenea, in cadrul conferintei de presa, proiectul Rosia Montana trebuie sa se incadreze intr-o viitoare lege-cadru care va fi adoptata de Parlament.

Pe baza legii — cadru, daca se incadreaza, daca nu, nu. Dar trebuie facuta legea-cadru. Legea prevede un cadru pentru toate proiectele miniere”, a afirmat Ponta, citat de Agerpres, la sediul USL, intrebat ce se va intampla cu proiectul minier Rosia Montana.

El a adaugat ca in Romania exista peste 500 de mine inchise, zeci de mii de locuri de munca pierdute și exista proiecte pentru foarte multe dintre acestea pentru a fi redeschise.

Trebuie insa o lege care sa specifice foarte clar, sa fie asumata de Parlament, și aceasta lege-cadru o sustinem impreuna și cred de altfel din declaratiile politice facute pana acum inteleg ca o sustin și celelalte forte politice. Toate conditiile de exploatare a resurselor naturale sunt scrise in licente de exploatare. Licente emite Guvernul, in baza legii, de cate ori este nevoie”, a precizat premierul.

Intrebat daca vor exista parlamentari care se vor opune pozitiei USL referitoare la proiectul de exploatare de la Roșia Montana, Victor Ponta a admis ca s-ar putea sa fie exceptii, parlamentari care reprezinta zone miniere.

Dar pozitia comuna a USL este aceea de a respinge proiectul de lege, dar de a da un mesaj foarte clar ca Romania, Guvernul si USL sustin proiecte economice de anvergura de exploatare a tuturor resurselor noastre. Este un mesaj foarte clar si apropo de gazele de sist, unde pozitia e foarte clara a PSD si a PNL, am apreciat si pozitia PDL in acest sens de a stimula si sustine impreuna un cadru legislativ larg pentru toate aceste proiecte si de a solicita tuturor institutiilor care au expertiza in domeniu sa participe la crearea acestui cadru si de a-l pune in dezbatere publica. Eu cred ca o mare parte din obiectivele pe care le-am avut au fost atinse.

spot_img

Ultimele știri