Creatorii proiectul pilot Pelamis, care valorifica energia valurilor din apele Portugaliei, se lupta acum sa tina proiectul in viata, dupa ce compania australiana Babcock & Brown, actionarul majoritar, a fost serios afectata de recesiunea globala, anunta The Guardian.
Reteaua construita in apropiere de orasul portughez Aguçadoura a fost completata cu trei masinarii produse in Scotia, in septembrie 2008, iar proiectul a devenit astfel prima centrala comerciala care valorifica energia valurilor. Costurile s-au ridicat la 7 milioane de lire sterline, iar mare parte din suma a fost acoperita de compania Enersis, cumparata in 2006 de Babcock & Brown.
Dupa ce valoarea actiunilor a inceput sa scada, compania australiana a inceput sa acumuleze o datorie uriasa, iar saptamana trecuta, proiectul a trecut in administrare voluntara. In prezent, cota de 77% detinuta de Babcock & Brown este pusa spre vanzare. In plus, generatoarele proiectului au suferit o serie de probleme, care nu pot fi rezolvate pana cand un nou proprietar va deveni actionar majoritar.
„Intr-un proiect de acest gen – prima centrala ce functioneaza pe baza energiei valurilor – este inevitabil sa apara fleacuri si probleme care trebuie rezolvate. Nu ne-am confruntat cu nimic neprevazut”, a declarat Max Carcas, purtatorul de cuvant al companiei.
Pana in prezent, britanicii de la E.ON s-au aratat interesati de cel de-al doilea generator al proiectului, P2, care va fi instalat la Centrul european pentru energie marina din Orkney. Britanicii se asteapta ca generatorul de 180 de metri sa devina operational din 2010.