Proiectul minier Rovina a fost oprit de Tribunalul Cluj

Rețeaua Mining Watch  a obținut în instanță blocarea proiectului minier de la Rovina, într-un proces deschis de Declic la Tribunalul Cluj. Magistrații au decis anularea avizului de mediu pentru planul urbanistic. Decizia instanței oprește, astfel, întreg proiectul minier, arată ONG-ul într-un comunicat. 

Fără acest aviz, compania canadiană Euro Sun Mining, prin subsidiara Samax România, nu poate obține legal autorizațiile de construcție pentru începerea proiectului minier.

,,Am reușit să oprim în instanță un dezastru iminent. Judecătorii au confirmat un întreg șir de nereguli care a stat la baza emiterii inițiale a acestui aviz: nu a existat un studiu de impact, nu au fost consultați specialiști atestați, nu a făcut nimeni nicio evaluare reală a impactului pentru mediu. Toate acestea, pentru ca o companie controversată, cu  tot felul de subsidiare în paradisuri fiscale, să distrugă un munte întreg, iar mii de oameni să fie nevoiți să se mute din casele lor din Apuseni’’, a declarat Roxana Pencea Brădățan, fondator Mining Watch România, citată în comunicat.

Tribunalul Cluj, în mod judicios, a admis acțiunea și a dispus anularea deciziei de emitere a avizului de mediu și a avizului de mediu. Cazul a fost unul deosebit de complex, fiind puse în discuție numeroase aspecte de procedură și de drept substanțial. Efortul nostru a fost semnificativ, dar a fost încununat de succes. Salutăm hotărârea Tribunalului Cluj ce confirmă conștientizarea de către instanță a importanței respectării riguroase a legislației de mediu,” a declarat Roxana Mândruțiu, avocat la SCA Revnic Cristian & Asociații.

Proiectul Valea Rovinei constă în exploatarea a trei zăcăminte de aur-cupru, pe o suprafață de 2,768 ha, în județul Hunedoara. Samax România, subsidiară a companiei canadiene Euro Sun Mining, deține integral proiectul minier.

Mare parte dintre localnici și societatea civilă au avertizat încă din prima clipă că, în forma propusă, proiectul minier va duce la distrugeri ireversibile în munții Apuseni. Din această exploatare a două cariere de suprafață imense, ar fi rezultat sute de mii de tone de deșeuri miniere, ce ar fi fost depozitate în zonă. Toate acestea ar fi distrus un munte întreg și ar fi făcut imposibil traiul oamenilor din Rovina.

,,Acasă e acum în siguranță. E o victorie importantă, dar voi rămâne implicată în această luptă până când vom reuși să oprim definitiv distrugerile”, a declarat Adriana Maucher, unul dintre proprietarii de terenuri aflate pe amprenta proiectului minier. 

Mining Watch nu e la prima victorie în instanță împotriva proiectului minier. Curtea de Apel Cluj suspendase, în primă fază, avizul de mediu, până la judecarea acestui proces pe fond. „Prevenirea unor pagube iminente a fost argumentul care i-a convins pe magistrați că proiectul nu poate continua în aceste condiții dezastruoase”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, la momentul deciziei inițiale.

Decizia Tribunalului Cluj a fost dată în dosarul 5220/117/2022 și poate fi consultată accesând acest link.

Citește și: O nouă Roșia Montană la Rovina 

Declic a blocat exploatarea de la Rovina achiziționând mai multe terenuri cheie

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri