Șansa de a limita încălzirea globală la 1,5°C a dispărut

Șansa de a limita încălzirea globală la 1,5°C a dispărut, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change, care a utilizat date actualizate și modele climatice îmbunătățite în comparație cu alte estimări recente. Studiul folosește termenul ,,buget rămas de carbon”, un concept folosit în realizarea politicilor climatice pentru stabilirea țintelor de reducere a emisiilor într-un mod corect și eficient.

,,Bugetul rămas de carbon” reprezintă cantitatea netă de dioxid de carbon (CO2) pe care oamenii încă o pot emite pentru a menține încălzirea globală sub o limită specifică. Acest concept este crucial atunci când este evaluată viteza necesară decarbonizării pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală mult sub 2°C față de nivelurile preindustriale și de a depune eforturi pentru a o limita la sub 1,5°C.

Studiul demonstrează că bugetul de carbon rămas pentru a avea o șansă de 50% de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5°C este de aproximativ 250 de miliarde de tone. Se așteaptă ca emisiile globale să atingă un nivel record în acest an de aproximativ 40 de miliarde de tone. Pentru a menține șansa de 50% pentru o limită de 1,5°C, emisiile ar trebui să scadă la zero net până în 2034, mult mai rapid decât cele mai pesimiste scenarii.

Ambiția actuală a ONU este de a reduce emisiile la jumătate până în 2030 și de a atinge zero net până în 2050, deși politicile existente sunt departe de a îndeplini aceaste obiective. Cu toate acestea, dacă s-ar realiza, ar însemna doar o șansă de aproximativ 40% de a rămâne sub ținta de 1,5°C.

Pentru o șansă de 90% de a rămâne sub 2°C, studiul a descoperit că emisiile ar trebui să atingă zero net în jurul anului 2035. Atingerea zero net în 2050 ar oferi o șansă de 66% de a atinge ținta de 2°C.

,,Guvernele pot controla emisiile, dar, în acest moment, nu au făcut-o. De aceea avem un buget de carbon tot mai mic. Nu spunem că avem doar șase ani pentru a rezolva schimbările climatice – absolut nu. Dacă suntem capabili să limităm încălzirea la 1,6°C sau 1,7°C, acest lucru este mult mai bine decât 2°C. Totuși, avem nevoie să luptăm pentru fiecare zecime de grad”, a declarat dr. Chris Smith, de la Institutul Internațional pentru Analiză Sistemică Aplicată din Austria, care a făcut, de asemenea, parte din studiu.

Citește și

Un deceniu critic: Bugetul de carbon pe care îl mai are omenirea se reduce de la an la an

Studiu: emisiile de metan generate de permafrost și zone umede ar putea reduce cu 5 ani bugetul de carbon al lumii

spot_img

Ultimele știri