Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiectul Eli primeste unda verde

Guvernul a aprobat indicatorii economici pentru proiectul Eli, care consta in construirea celui mai puternic laser din lume , a declarat, miercuri, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, dupa sedinta de Guvern. Prin acest proiect se urmareste obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi.

Potrivit declaratiilor ministrului Andonescu, investitia are o valoare de 1,5 mliarde de lei (389 milioane de euro), 20% din aceasta suma reprezinta constructiile aferente.

Fondurile necesare sunt asigurate de Comisia Europeana prin Fondul de Dezvoltare Regionala, iar Guvernul Romaniei va participa cu o cofinantare de 20% din valoarea totala.

"Este un proiect la care se lucreaza de foarte multa vreme. Primele discutii cu Comisia Europeana au inceput in 2005. In 2009 am reusit sa obtinem aprobarea Comisiei Europene pentru construirea acestui obiectiv de investitii si acum incepem sa avem banii si el se va derula in urmatoarele 55 de luni", a spus Ecaterina Andronescu.

Potrivit acesteia, acest proiect va conduce la integrarea cercetarii romanesti in cercetarea europeana si dezvoltarea performantelor in domenii extraordinar de importante cum sunt fizica, biologia, chimia, medicina, stiinta materialelor.

"Speram ca fluxul de cercetatori performanti din Romania sa nu mai plece din tara, sa ramana aici, si in plus, sa aducem cercetatori din Europa catre Romania avand in vedere ca un asemenea laser nu se multiplica decat in alte doua tari din Europa – Cehia si Ungaria. Laserul va permite foarte multe aplicatii industriale, dezvoltarea tehnologiilor in domeniul hi-tech si foarte multe aplicatii medicale, incepand de la realizarea izotopilor pana la operatii foarte complicate", a subliniat Andronescu.

European Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este un concept paneuropean in cadrul caruia colaboreaza 13 tari europene, unde Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect.

Foto: science.hotnews.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri