Proiectul CrystalClear a obtinut recordul de eficienta a celulelor fotovoltaice

Cercetatorii europeni au reusit sa dezvolte o tehnologie inovatoare pentru modulele solare de siliciu, fabricate la un euro pe wat, in cadrul proiectului CrystalClear. In plus, celulele solare multicristaline din siliciu au ajuns la un record de eficienta, la o capacitate de conversie de 16 – 16,4%.

Recordul precedent era detinut de Laboratorul National Sandia din Statele Unite, cu o eficienta de 15,5%. In aceste conditii, tinta de reducere a costului pentru modulele fotovoltaice cu 50%, in cazul productiei de masa, a fost obtinuta.

Energia solara, in special cea fotovoltaica, are un rol tot mai important in Europa. Din acest motiv, Comisia Europeana a finantat proiectul CrystalClear cu 16 milioane de euro. Sectorul energiei solare a primit din partea Comisiei fonduri totale de 105 milioane de euro, acordate prin Programul Cadru FP6 de sprijinire a cercetarii.

Pe parcursul primilor doi ani de desfasurare a programului FP7, Comisia Europeana a semnat contracte pentru energie fotovoltaica in valoare de 46,8 milioane de euro. In 2009, aproximativ 10 milioane de euro se vor indrepta spre acest sector, din fonduri europene.

Una dintre principalele tinte ale cercetarii in domeniul energiei fotovoltaice este obtinerea eficientei maxime din coversia razelor de soare si reducerea costurilor de productie. Tehnologia se foloseste de fasii foarte subtiri de siliciu, module inovatoare de asamblare si un design avansat al celulelor solare.

Pana in 2020, UE trebuie sa creasca procentul de energie regenerabila ce alimenteaza tarile Uniunii pana la 20%. De aceea Comisia Europeana a initiat Planul Strategic pentru Tehnologia Energiei (SET).

Foto: www.unpluggedliving.com

spot_img

Ultimele știri