Proiectele de conservare fac mai mult rau – expert

Ecoturismul si metodele occidentale de conservare a naturii fac mai mult rau decat bine, potrivit unei carti controversate aparute recent, informeaza The Guardian.

Plajele idilice si vizitele in salbaticie cerute de turisti au dus la o dezvoltare care afecteaza ecosistemul, din cauza constructiei plajelor artificiale, defrisarii si forarii pentru apa, sustine Rosaleen Duffy, expert in dimensiunea etica a proiectelor de conservare a biodiversitatii.

In noua sa carte, „Nature Crime: How We’re Getting Conservation Wrong”, Duffy a realizat peste 300 de interviuri cu profesionisti din domeniul conservarii biodiversitatii, comunitati locale, operatori de turism si oficiali guvernamentali. Duffy sustine ca atunci cand sunt create rezervatii naturale, comunitatile locale se pot trezi ca activitatile lor zilnice de subzistenta, cum ar fi vanatoarea si strangerea lemnului, sunt scoase in afara legii.

In acelasi timp, incercarile bine intentionate de a proteja habitatele animalelor pe cale de disparitie a creat zone vaste in care oamenii nu au acces. Acest lucru a dus la relocarea a milioane de oameni in intreaga lume.

„Conservarea nu implica scenarii favorabile pentru ambele parti. Schemele vin cu reguli care ingradesc drepturile comunitatilor, imbracate sub forma parteneriatului si cuplate cu promisiuni de noi locuri de munca si a unei industrii turistice”, sustine Duffy.

Una dintre marile probleme ale conservarii de tip occiental este presupunerea conform careia oamenii sunt inamicii biodiversitatii, ca sunt traficanti, braconieri, vanatori si distrugatori ai habitatelor. La fel de gresit este insa considerarea omului drept un salvator al salbaticiei.

Duffy a subliniat ca intentia ei nu este de a convinge oamenii sa nu mai sustina eforturile de conservare, ci de a incuraja activistii de mediu sa ia in calcul costurile reale si beneficiile proiectelor de conservare, astfel incat sa fie dezvoltate practici mai bune atat pentru oameni, cat si pentru animale.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri