Proiecte fotovoltaice care ar putea alimenta un oraș precum Cluj sau două sectoare din București

Proiectele fotovoltaice din portofoliul Portland Trust vor produce 444.000 MWh/an de energie regenerabilă, suficientă pentru a alimenta aproximativ 275.000 gospodării adică echivalentul unui oraș precum Cluj sau a două sectoare din București.

Portland Trust a fost primul dezvoltator, care a anticipat sustenabilitatea financiară și randamentul sporit al panourilor solare, inițiind în 2018 cel mai mare parc fotovoltaic, dezvoltat la noi în țară, până la acea dată  – parcul de la Rățești, județul Argeș,  cu o putere de 153 MW și o suprafață de 165 hectare.

Fiind primul proiect de anvergura din valul 2 al energiei verzi din România, acesta a primit aprobarea de racordare în rețea în anul 2019 și începând cu 2023 va injecta 160.000 MWh/an în rețeaua electrică națională.

Acest proiect va putea furniza energie pentru 100.000 de gospodării și va reduce amprenta de carbon cu 168.000 de tone, având o contribuție semnificativă la strategia României de reducere a emisiilor de carbon și de securizare a producției de energie verde, care trebuie să contribuie cu 30% din totalul producției interne de energie până în 2030, potrivit angajamentelor asumate de țara noastră și transmise către UE în cadrul inițiativei Europa 2030.

„Diversificarea portofoliului pe segmentul de energie verde reprezintă o nouă etapă de maturizare pentru Portland Trust la 25 de ani de la intrarea în România, iar, prin dezvoltarea cu succes a proiectului Rătești, am facut primul pas spre extinderea prezenței noastre în sectorul de energie regenerabilă. Astfel, anul 2023 va marca accelerarea proiectelor fotovoltaice în portofoliul nostru (… )În prezent, noi avem și alte proiecte în curs de dezvoltare și suntem deschiși să discutăm atât cu investitori, cât și cu proprietarii de terenuri despre potențiale parteneriate și proiecte”, a declarat Florin Furdui, Country Manager Portland Trust România.

În total, proiectele dezvoltate de Portland Trust până anul acesta vor produce 444.000 MWh/an de energie regenerabilă, suficientă pentru a alimenta aproximativ 275.000 gospodării adică echivalentul unui oraș precum Cluj sau a două sectoare din București, oferind o alternativă nepoluantă la sursele de energie tradiționale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri