Niciun proiect de investitie intr-o arie naturala protejata, inclusa in programul Natura 2000, nu poate fi derulat in judetul Tulcea, din cauza ca Agentia Nationala pentru Arii Protejate (ANAP) inca nu functioneaza, informeaza Agerpres.
Directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) din Tulcea, Niculai Gheorghe a declarat luni, in timpul unei conferinte de presa sustinute la prefectura, ca ANAP a fost infiintata la finele anului trecut, insa, nici in prezent, aceasta nu functioneaza.
"Atunci cand o investitie se aproba intr-o arie protejata, masurile compensatorii trebuie agreate de Comisia Europeana si abia atunci un proiect poate fi viabil intr-o arie protejata. Deocamdata insa, ANAP, institutia care trebuia sa reglementeze situatia in domeniul ariilor naturale protejate, nu functioneaza", a afirmat Gheorghe.
El a mai spus ca activitatile economice in ariile naturale protejate sunt permise, conform legislatiei romanesti, in domeniul mediului, armonizata cu cea europeana, insa exista etape prevazute de actele normative in vigoare, care nu pot fi aplicate.
"In retelele Natura 2000 sunt permise activitati economice, iar conform ultimelor amendamente aduse Legii mediului, la finele anului trecut, trebuia aplicata procedura de evaluare adecvata pentru proiectele din ariile naturale. Nu o putem aplica pe aceasta, deocamdata, si aplicam procedura pe care am folosit-o anterior – cea privind raportul referitor la biodiversitate si la impactul investitiei asupra speciilor din arie", a mentionat directorul APM, Niculai Gheorghe.
Potrivit sursei, pana in prezent, APM a emis 20 de avize de mediu pentru investitii in centrale eoliene in judetul Tulcea, insa numarul instalatiilor eoliene care exista deja este de pana la 20. Unele din aceste investitii se situeaza in arii naturale protejate incluse in reteaua Natura 2000, iar altele in imediata vecinatate a acestora.