Proiecte arhitecturale de amenajare a zonelor de picnic

Eco-Rom Ambalaje, detinatoarea marcii Punctul Verde in Romania, a premiat marti cele mai “eco-creative” lucrari arhitecturale care vizeaza amenajarea de spatii destinate activitatii de picnic, urmand ca in aproximativ 3 luni sa fie desemnata si autoritatea locala care va beneficia de transpunerea fizica a proiectului castigator.

Astfel, castigatoarea premiului Picnic Design 2012 a fost desemnata echipa coordonata de studenul la Arhitectura Chis Ioan Stefan, cu lucrarea Pallet Picnic Park, proiect care are la baza o structura modulara realizata din paleti.

„Proiectul nostru s-a nascut din constientizarea necesitatii persoanelor dim mediul urban de a petrece macar o scurta parte din timp in spatii verzi. Lucrarea nostra are la baza un obiect extrem de intalnit si ieftin, respectiv paletul. Ideea amenajarii spatiului de picnic cu paleti a venit in contextul in care acest material se integraza perfect in spatii verzi”, a declarat pentru Green Report studentul timisorean.

Acesta a precizat ca proiectul a fost realizat integral cu ajutorul unor programe de prelucrare 3D pe un fond fotografic cu parcul din spatele Catredalei din centrul Timisoarei.

„La acest proiect am lucrat 5 nopti. Nu a fost usor, dar ne-a facut placere sa-l realizam. In principal, lucrarea este realizata cu ajutorul PC-ului, prin intermediul unor programe de editare foto si 3D”, a explicat Chis Ioan Stefan.

Lucrarea, transpusa intr-un proiect fizic

Proiectul castigator va fi reprodus fizic de catre Eco-Rom Ambalaje.

“Lucrarea selectata va beneficia de un proiect fizic. In prezent derulam un concurs la care participa cateva zeci de primarii. Principalul criteriu de clasificare va fi cantitatea de deseuri colectata selectiv in aria de administrare a primariei, raportat la numarul de locuitori”, a declarat pentru Green Report directorul general Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu.

Acesta a precizat ca in prima parte a anului viitor, autoritatea locala castigatoare va beneficia de lucrarea de amenajare a proiectului Pallet Picnic Park intr-un spatiu indicat de institutia in cauza.

„Legea Picnicului reponsabilizeaza”

Reprezentantul operatorului de reciclare a adaugat ca Picnic Design 2012 a fost realizat in contextul intrarii in vigoare, la inceputul acestui an, a Legii Picnicului.

„Romania avea nevoie de o astfel de lege, intrucat responsabilizeaza atat autoritatile locale, cat si cetatenii, care, daca exista vointa, pot conlucra eficient si productiv”, a apreciat Popescu.

Acesta a mentionat ca odata cu aparitia noilor reglementari, autoritatile locale ar trebui sa se mobilizeze si sa creeze spatii special amenajate pentru picnic intr-un timp cat mai scurt.

Paleti, camuflaje si prefabricate

De asemenea, directorul Eco-Rom Ambalaje a spus ca urmatoarele lucrari Picnic Design 2012 selectate vor fi trimise catre primariile care doresc sa implementeze proiectele.

Lucrarea Pallet Picnic Park, care a fost premiata cu 2.000 de euro, este un spatiu inedit, realizat in totalitate din module de paleti din lemn.

Astfel, locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, gratarele, ecranul de proiectat filme, elementele de iluminat etc, toate se incadreaza perfect in cadrul natural, sunt prietenoase cu mediul, fiind totodata extrem de practice pentru desfasurarea activitatilor la picnic.

Proiectul aflat pe locul al doilea, realizat de Zamfirescu Alexandra, a propus o zona de amenajare cu un impact minim asupra mediului, in care elementele sunt pe jumatate ascunse sub cota de nivel sau sunt camuflate intr-o imbracaminte de verdeata.

Mai mult, elementele sunt rezistente in timp, eficiente din punctul de vedere al costurilor, sunt un bun paravan fonic si pot fi construite rapid.

Proiectul aflat pe cea de-a treia treapta a podiumului este realizat de Oltu Cristina Ioana si s-a remarcat prin constructii gandite ca piese de mobilier urban, construite din componente prefabricate, care pot fi pozitionate in amplasamente diverse.

Proiectele aflate pe locul doi si trei in competitia Picnic Design au fost premiate de catre Eco-Rom Ambalaje cu 1.300 de euro, respectiv, 700 de euro.

28 de proiecte

Competitia Picnic Design s-a desfasurat in perioada 7 mai – 4 iunie, perioada in care Eco-Rom Ambalaje a provocat tinerii arhitecti sa isi puna in practica cele mai inedite idei pentru amenajarea zonelor de picnic cu un design contemporan, practic, cu un impact minim asupra spatiului natural si in conformitate cu Legea Picnicului.

In competitie s-au inscris 28 de proiecte realizate de tineri arhitecti de la universitati de specialitate din intreaga tara, iar trei dintre ele au reusit sa se diferentieze si sa ajunga pe podiumul Picnic Design.

Juriul care a desemnat castigatorii acestui concurs a fost compus din arhitectii Iulia Stanciu, Dorin Stefan, Mario Kuibus, Adrian Spirescu, Robert Zotescu si Adrian Ciocazanu.

Acestia au evaluat proiectele participante tinand cont de calitatile lor estetice, de respectarea cerintelor functionale impuse de noua Lege a Picnicului si de bugetul competitiei, precum si de modul in care tinerii arhitecti au reusit sa ofere, prin proiectele lor, o solutie durabila, usor de adaptat si implementat in cat mai multe zone din tara.

Competitie cu perspectiva

Lorita Constantinescu, directorul de comunicare Eco-Rom Ambalaje a subliniat ca operatorul intentioneaza sa organizeze acesta competitie si in urmatorii ani.

Partenerii Eco-Rom Ambalaje in cadrul acestui proiect sunt Green Revolution, Igloo Media, Arhimania si Arhiforum.

Legea Picnicului

Legea Picnicului, un proiect initiat de Green Revolution, a intrat in vigoare la inceputul acestui an, iar principala prevedere a noului act normativ este interzicerea organizarii picnicurilor in alte zone decat cele special amenajate, dotate cu facilitati si utilitati.

Potrivit legii, vor fi amenajate pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilitati si facilitati pentru aceasta activitate si in care aprinderea focului este permisa.

Citeste aici principalele prevederi ale Legii Picnicului.

Gabriel Botezatu

Citeste si:

Sustinatorii Legii Picnicului

Riscurile picnicului in spatii neamenajate

Legea Picnicului, pentru om si natura

spot_img

Ultimele știri