Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiect controversat votat de Primăria București: un incinerator gigant de deșeuri municipale

Consiliul General al Municipiului București a votat în şedinţa de marți o hotărâre prin care aprobă Masterplanul pentru sistemul de management integrat al deșeurilor.  Una dintre prevederi este construirea unui incinerator gigant de deşeuri municipale, dar şi deşeuri medicale.

Proiectul a fost aprobat cu 31 de voturi “pentru”, 13 abțineri și 4 voturi “împotrivă”.

“De astăzi, Capitala are un Master plan pentru gestionarea integrată a deșeurilor, proiect care se înscrie în eforturile noastre pentru a avea un mediu mai curat, mai sănătos. Este un document programatic care ar fi trebuit votat cu mulți ani în urmă și avem, în sfârșit, această strategie armonizată cu cele șase primării de sector, știm care este situația actuală și care sunt țintele. Planul prevede și o listă de investiții prioritare, iar una dintre ele este instalaţia de tratare a deșeurilor municipale cu valorificare energetică, adică acea stație care va permite ca din tratarea deșeurilor municipale să producem curent electric și energie termică pentru Capitală. Având aprobat acest Master Plan, putem avansa cu următorii pași pentru concretizarea acestei investiții: studiul de fezabilitate, apoi proiectul tehnic plus execuția”, spune primarul general Gabriela Firea.

Valoarea incineratorului este de 146,5 milioane de euro și ar urma să fie construit până în 2022. Amplasamentul propus de firma de consultanță Ramboll este pe locul actualei centrale CET Progresu, în Sectorul 4, pe Strada Pogoanelor 1A.

Astfel, incineratorul ar urma să ardă deșeurile reziduale care în prezent se află în gropile de gunoi din jurul Capitalei, după ce în prealabil au fost sortate deșeurile valoroase.

Firea spune că este vorba despre o stație de eficiență energetică, așa cum există deja două în Viena şi în principalele capitale europene și care „sub nicio formă nu poluează, dimpotrivă, ne ajută să punem punct acestui subiect atât de dificil al depozitării deșeurilor, care continuă să creeze probleme majorității cetățenilor din București”.

Primarul general este, însă, contrazis de mai mulţi consilieri generali. Ciprian Ciucu spune că incineratorul este ”supradimensionat” și că ”Bucureștiul nu produce atât gunoi cât va trebui să ardă acel incinerator, astfel că pentru ca investiția să fie justificată, va trebui să facem rost de gunoi care să fie ars la București din țară și import”. El susţine, într-o postare pe Facebook, că cenușile rezultate din arderi sunt extrem de toxice.

Sectoarele Capitalei trebuie să asigure minimum 235.000 tone de deşeuri reziduale pe an pentru instalaţia de incinerare cu valorificare energetică, potrivit Agerpres.

Şi Vlad Voiculescu, candidat la viitoarele alegeri pentru funcţia de primar general, spune că există patru motive pentru care incineratorul este o investiţie proastă.

„Se face o investiție într-un incinerator. Investiția se recuperează doar dacă incineratorul merge la capacitate. Pentru asta, fie generăm mai mult gunoi aici în București, fie aduce gunoi din țară… sau, cine știe, poate dorește doamna Firea chiar să importe niște gunoi. Sute de camioane cu gunoi pe săptămână în Sectorul 4 (în locul CET Progresu). Unele aducând gunoi, cum ziceam, din tot Bucureștiul și probabil și din afara lui”, spune Voiculescu.

Celelalte trei notive invocate de Voiculescu sunt: poluarea rezultată din incinerare, risipa de materiale şi un bilanțul energetic al incinerării deșeurilor municipale negativ. 

Master Planul conține o analiză a situației existente, soluții aplicabile metodologia de lucru și responsabilități pentru Primăria Capitalei, primăriile de sector, operatorii de salubritate, populație etc. În plan este prevăzut întregul flux de gestionare a deșeurilor pe raza Municipiului București, precum și etapele de implementare.

Conform Administratorului Public al Capitalei, Sorin Chiriță, alte investiții necesare pentru sistemul de management integrat al deșeurilor din Capitală se referă la realizarea a 2 biodigestoare și a unei stații de tratare mecano-biologică (MBT). Biodigestorul este instalația care prelucrează fracția umedă a deșeurilor municipale, cu generarea de gaz metan, iar MBT – stația care realizează tratarea deșeurilor uscate.

Conform studiilor realizate pentru Master Plan, în Capitală se estimează 1 milion de tone de deșeuri – din care 500.000 vor fi colectate separat, iar restul vor intra în stațiile de tratare a deșeurilor. Cantitățile pe baza cărora s-a făcut studiul au fost colectate din teren, de la operatorii de salubrizare și de la primăriile de sector – care au acest domeniu în atribuții.

Investițiile prioritare prevăzute în Master Plan sunt următoarele:
– instalaţii de digestie anaerobă
– instalaţie de tratare biologică a deșeurilor
– instalaţie de tratare termică a deșeurilor municipale cu valorificare energetică
– extinderea capacităților de depozitare
– extinderea sistemului de colectare separată a deşeurilor reciclabile şi a biodeşeurilor
Valoarea investițiilor din cadrul Sistemului de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti este estimată la 451,7 milioane euro.

spot_img

Ultimele știri