Proiect: Ambalajele de plastic de unică folosință pentru mâncare vor fi retrase progresiv

Ambalajele de plastic de unică folosință pentru meniurile fast food, sau alte meniuri gata pentru consum vor fi taxate și vor trebui retrase progresiv de pe piață începând din 2023, potrivit unui proiect de act normativ de la ministerele Mediului şi Economiei.

Produsele vizate sunt: – pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, precum și recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, cu produse alimentare care:
– sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
– sunt de regulă consumate din recipient şi sunt gata de consum fără să necesite pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum.

Excepţie fac recipientele pentru băuturi, farfuriile, pachetele şi foliile din material flexibil care conţin produsele alimentare.

Actul normativ va transpune în legislaţia naţională Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Cele două ministere atrag însă atenţia că forma finală a proiectului de act normativ antemenţionat poate suferi modificări faţă de varianta anunţată acum.

Reguli noi pentru comercianți

Scopul este de a scădea cantitatea de astfel de ambalaje puse pe piață. Astfel, firmele care introduc pe piață astfel de produse de plastic de unică folosință vor avea obligația să:

  • scadă progresiv cantităţile de produse de unică folosinţă din lista de mai sus, introduse pe piaţă, astfel: în anul 2023 să introducă pe piaţă cu 5% mai puţin decât în anul 2022, în anul 2024 – cu 10% mai puţin, în anul 2025 – cu 15% mai puţin, iar în anul 2026 – cu 20% mai puţin față de 2022
  • declare anual la Administraţia Fondului pentru Mediu cantităţile de produse din plastic de unică folosinţă din listă, introduse pe piaţa românească în anul precedent celui în care raportează
  • raporteze în fiecare an măsurile luate pentru atingerea acestor ţinte, către Ministerele Mediului şi Economiei, până la data de 1 februarie a anului următor celui pentru care transmite aceste date.

De asemenea, companiile care vând cu amănuntul produse din plastic de unică folosinţă din lista prezentată mai sus, precum şi cele care folosesc aceste produse ca să-şi vândă produsele proprii vor avea noi obligaţii:

  •  să taxeze produsele din plastic de unică folosinţă oferite clienţilor;
  • să afişeze preţul acestor produse la loc vizbil, spre corecta informare a clienţilor;
  • să evidenţieze distinct, pe documentele de vânzare, preţul produselor din plastic de unică folosinţă primite de clienţi;
  • să le dea clienţilor posibilitatea să aleagă alternative reutilizabile la produsele din plastic de unică folosinţă din lista de mai sus

Ministerele Mediului şi Economiei vor monitoriza produsele de unică folosinţă enumerate în, introduse pe piaţă, dar şi măsurile de reducere a consumului.

Ministerul Economiei va întocmi, prin ordin, Registrul naţional al operatorilor economici care:

  • introduc pe piaţă sticle PET care conţin plastic reciclat;
  • introduc pe piaţă plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET;
  • introduc pe piaţă alternative reutilizabile la produsele de plastic de unică folosinţă enumerate în listă

Mai mult, cele două ministere vor prezenta Comisiei Europene în fiecare an un raport cu date centralizate despre produsele de unică folosinţă enumerate în partea A din Anexa Directivei 2019/904, introduse pe piaţă în anul respectiv, ca să demostreze scăderea consumului.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri