Programul Casa Verde ar putea incepe pana la sfarsitul lunii martie

Programul Casa Verde ar putea fi lansat pana la sfarsitul lunii martie, insa destinatia si cotele de subventii alocate de la Fondul pentru Mediu vor fi altele decat cele stabilite in forma initiala a programului, a declarat, joi, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, dupa conferinta "Romania si schimbarile climatice", organizata de reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Green Report,  informeaza Agerpres.

"Ghidul modificat pentru programul Casa Verde ar trebui sa-l am vineri pe birou, adica primul draft. Eu zic ca pana la sfarsitul lunii martie ii dam drumul. In buget am lasat aceeasi suma, circa 130 milioane de euro, in schimb destinatia si cotele de subventii vor fi altele, pentru ca acel 90 la suta foarte generos ar putea crea probleme", a spus Nemirschi.

El a precizat ca noua varianta a programului vizeaza in primul rand institutiile publice, cu cladirile specifice, respectiv spitale, camine de batrani, camine de elevi si studenti, insa nu a avansat procentele in care vor fi alocate subventiile. "Vom vedea cofinantarea care va fi si incerc sa pastrez si subventia pentru locuinte unifamiliale private, cu exceptia celor de vacanta. Procentele inca nu le pot spune", a afirmat ministrul. In ceea ce priveste sectorul privat, programul va fi orientat catre asociatiile de locatari si se va aplica la punctele termice.

"Mergem direct la punctul termic. Aici trebuie sa gasim solutia cea mai buna, pentru ca panourile solare le punem pe un singur bloc, dar beneficiari pot fi cinci. In principiu, lucrarile astea se intampla la nivelul primariilor. Primariile acorda de la Guvern subventii la energie termica. Toate acestea se masoara prin gigacalorimetru. Tot acest lant se va inchide cumva tehnic, dar o sa va spun la momentul respectiv. Din punct de vedere tehnic este simplu, problema este cum masuram si unde, pentru ca aceasta apa care intra in circuitul secundar al boilerului din punctul termic de fapt va fi incalzita cu mult mai putine gigacalorii decat cele folosite pentru a aduce apa rece la 50 de grade", a spus ministrul Mediului.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste instalatorii, vor fi preferate materialele cu certificate de garantie solide. Ministrul Mediului a aratat ca a avut o discutie cu omologul sau de la Ministerul Dezvoltarii si s-a ajuns la concluzia ca ar fi de preferat cuplarea programelor pentru anveloparea blocurilor si a celui de reabilitare termica. "In momentul in care merg pe blocuri si pe asociatii de locatari, problema tehnica este fixarea picioruselor de la panourile solare pe hidroizolatii si atunci lucrurile este de preferat sa se faca impreuna, pentru ca reabilitarea termica inseamna inclusiv refacerea hidroizolatiilor", a subliniat Nemirschi.

Ministrul Nicolae Nemirschi a participat, joi, la conferinta "Romania si schimbarile climatice". Evenimentul a reunit oficiali europeni si romani, experti din domeniul schimbarilor climatice (respectiv al energiei, transportului, forestier si agricol), mediul de afaceri si cel academic, precum si reprezentanti ai societatii civile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri