Programul Casa Verde 2025 a fost suspendat, iar românii nu mai au șanse să primească bani prin această inițiativă. Până acum, statul finanța aproape total sistemul Casa Verde, însă anul acesta, autoritățile au fost nevoite să îl suspende programul, iar cei care vor panouri fotovoltaice vor trebui să scoată din buzunar mii de euro.
Programul Casa Verde 2025, suspendat. Ce spun autoritățile
Statul român a decis suspendarea programului Casa Verde 2025, iar cei care vor să beneficieze de panouri fotovoltaice vor trebui să plătească aproximativ 15.000 de euro.
De la 1 iulie, plafonarea prețurilor la energie dispare, iar programul Casa Verde era soluția care îi proteja pe românii care stau la casă de facturile enorme.
Premierul României, Ilie Bolojan, a explicat că nu există capacitatea financiară de a susține toate programele din bugetul de stat.
„Nu mai avem capacitatea financiară să ne susţinem toate programele care erau dedicate din bugetul de stat unor anumite componente economice. Nu putem face rău susţinând un anumit program care sună bine. Dar trebuie să vedem care sunt efectele lui economice”, a declarat premierul României, Ilie Bolojan.
Și programul Rabla 2025 a fost suspendat pentru cel puțin 2 ani, au anunțat autoritățile.
Cei care vor să își pună panouri fotovoltaice vor fi nevoiți să o facă din propriul buzunar, iar costurile nu sunt deloc mici.
Doar panourile și bateria de stocare costă câteva mii de euro. De asemenea, se preconizează că vor crește prețurile și pentru că există o discuție privind TVA-ul la fotovoltaice, care va putea crește de la 9 la 19% pentru persoanele fizice.
Ca interval, 5 kWh fotovoltaic și 5 kWh de stocare ajung pe la 24.000 de lei, iar dacă TVA-ul crește, sumele ajung pe la 27-28.000 de lei.
Așadar, întregul sistemul ar putea costa între 10.000 și 15.000 de euro, dacă numărul de kW din baterie sau fotovoltaice crește.
Totuși, montarea sistemelor este o decizie foarte bună, pentru că banii pot fi recuperați în timp, iar sistemele au o durată de viață de peste 20 de ani.
CITEȘTE ȘI: Program Rabla 2025 – cât timp va fi suspendat și ce se întâmplă cu el
Ce se întâmplă cu românii deja înscriși în Programul Casa Verde
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat suspendarea tuturor programelor de finanțare pentru anul 2025.
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a criticat vehement decizia AFM.
„Administraţia Fondului pentru Mediu (…) a anunţat, prin vocea preşedintelui Florin Bănică, suspendarea lansării tuturor programelor de finanţare pentru anul 2025. Anunţul – făcut, culmea, într-un comunicat modificat pe parcurs, dar cu acelaşi număr de înregistrare – a stârnit nu doar confuzie, ci şi suspiciuni serioase privind fundamentul legal şi motivaţiile reale ale acestei decizii. Iniţial, AFM a anunţat sec «anularea tuturor programelor de finanţare în derulare», adică inclusiv «Casa Verde 2023», aflat în plină instalare, şi «Casa Verde 2024», abia demarat cu liste de beneficiari deja aprobate. La scurt timp, în acelaşi comunicat, mesajul a fost schimbat într-o «suspendare a lansării programelor» din 2025. Aparent, legislaţia permite şi comunicarea în zigzag, cu mesaj dublu şi interpretabil. Ne întrebăm totuşi dacă statutul AFM acordă preşedintelui instituţiei libertatea de a opri discreţionar programe bugetate, anunţate public şi asumate ca parte a angajamentelor internaţionale de mediu ale României. Dacă are acest drept, aşteptăm cu interes justificările. Dacă nu îl are, vrem să ştim cine şi de ce a luat o decizie care loveşte direct în tranziţia energetică a României şi afectează zeci de mii de cetăţeni, antreprenori şi angajaţi din sectorul verde”, susţine asociaţia.
AFM a precizat că suspendă lansarea programelor de finanțare, nu „toate programele de finanțare în desfășurare”, așa că cei care s-au înscris deja în aceste programe vor putea să le ducă la bun sfârșit.
Printre programele finanțate de AFM se numără: Rabla, Casa Verde Fotovoltaice, Rabla pentru tractoare, Rabla pentru sobe, dar și programe de iluminat public, apă și canalizare.
Românii care s-au înscris deja în vechiul program Casa Verde nu vor fi afectați de suspendarea ediției de anul acesta.
Numărul prosumatorilor a crescut semnificativ, de la aproximativ 44.000 în 2023, la peste 200.000 în prezent. Estimările arată că până la sfârșitul anului 2025, această cifră ar putea depăși 300.000.
Și Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) a criticat decizia de suspendare a programului Rabla 2025, susținând că destabilizează piața auto și încrederea în autorități.
În plus, susține asociația, efectele negative ale deciziei deja se văd în piața auto, înmatriculările scăzând cu 23,4% în mai 2025 față de aceeași lună din 2024.
Președintele AFM a spus că decizia a venit în contextul negocierilor măsurilor fiscale pe care le va lua următorul Executiv pentru a reducerea deficitului bugetar.
„Negocierile din ultimele zile în ceea ce privește constituirea unui nou guvern au scopul de a aduce echilibru și stabilitate, tocmai de aceea este important ca noul guvern, împreună cu AFM, să prioritizeze alocările bugetare în funcție de nevoile actuale ale populației.
AFM își va păstra poziția și va promova finanțarea programelor de mediu care au direct impact asupra mediului, implicit asupra calității vieții oamenilor. Este important ca lucrurile să fie făcute pe rând, cu răbdare și înțelepciune, tocmai de aceea suspendarea programelor AFM este un argument solid pentru ca prioritățile guvernului să poată fi onorate”, a declarat Florin Bănică, președintele AFM.
CITEȘTE ȘI: Programul Rabla 2025: mai verde, mai simplu și digital
Beneficiarii programului Casa Verde 2024 ar putea primi banii peste 2-3 ani
UDMR a propus ca banii din programul Casa Verde Fotovoltaice din 2024 să fie acordați beneficiarilor peste 2-3 ani. Este vorba despre 2 miliarde de lei, sumă care, conform partidului, ar putea fi folosită pentru acoperirea deficitului bugetar.
CITEȘTE ȘI: Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025 – Buget record anul acesta
„Dacă nu vom putea plăti în următorii 2-3 ani toate câteva zeci de mii de panouri fotovoltaice, poate rezistăm. Noi oricum în acest moment avem o problemă de stocare, nu de producție, e un dezechilibru. O să spunem: Ok, ai câștigat, vei primi această sumă peste doi-trei ani. Și cred că se poate rezita. Afectezi 30.000 de oameni, nu întreaga populație. Deci sunt zone unde se poate tăia de la investiții, se pot prioritiza investițiile”, a spus Kelemen, într-un interviu pentru Digi24.
Discuțiile privind negocierile pentru noul Guvern și reducerea deficitului bugetar rămân principala problemă pe ordinea de zi a președintelui și a premierului, având în vedere haosul economic și problemele asociate acestuia.