Comisia Europeana a lansat un nou instrument pentru a ajuta societatile care dezvolta tehnologii de mediu inovatoare. Programul‑pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu (Environmental Technology Verification – ETV) va oferi o verificare independentaa performantei noilor tehnologii de mediu.
In acest fel, producatorii vor fi ajutati sa probeze fiabilitatea afirmatiilor privind performanta, iar cumparatorii de tehnologie vor fi ajutati saidentifice inovatiile care se preteaza nevoilor lor.
„Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu este primul rezultat practic al planului de actiune privind ecoinovarea. Investitorii au nevoie de informatii obiective si credibile despre performanta noilor tehnologii, astfel incat aceasta initiativava trebui sa joace un rol important. Programul ar trebui sa ajute societatile care dezvolta tehnologii de mediu de varf sa profite din plin de oportunitatile oferite de piata unica europeana”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, care este in intregime voluntar, vizeaza initial urmatoarele trei domenii: tratarea si monitorizarea apei; materiale, deseuri si resurse; tehnologiile in domeniul energiei.
Obiectivul este de a reduce riscurile si de a spori increderea primilor cumparatori sau investitori intr-o noua tehnologie, prin oferirea de informatii fiabile si stiintifice privind performanta acesteia. Aceste informatii vor lua forma unei Declaratii de verificare care va fi utilizata in relatiile intre intreprinderi. Serviciile de verificare a tehnologiilor de mediu sunt destinate in special intreprinderilor mici si mijlocii, care ar putea intampina mai multe dificultati decat marii producatori in a demonstra performanta noilor tehnologii.
Programul ETV ar trebui sa diminueze necesitatea de a multiplica siturile de demonstratie sau de a repeta campaniile de testare pentru diferitele piete. Acesta ar putea facilita, de asemenea, exporturile catre piete din afara UE, cum ar fi America de Nord si Asia, unde abordarea de tip ETV este tot mai recunoscuta.
Etapele urmatoare
Programul va incepe prin acreditarea organismelor de verificare care vor verifica tehnologiile. Organizatiile interesate sunt invitate sa contacteze agentia de acreditare din statul membru in care sunt stabilite.
In urmatoarele luni se va publica o cerere de propuneri in cadrul programului pentru competitivitate si inovare pentru a se sprijini organismele de verificare acreditate la implementarea programului-pilot, ceea ce include un sprijin oferit producatorilor pentru a efectua verificari in cadrul ETV.
Dupa doi sau trei ani de functionare, CE va evalua programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, functionarea si impactul acestuia asupra comercializarii noilor tehnologii si va trage concluzii cu privire la directia pe care verificarea tehnologiilor de mediu trebuie sa o urmeze in Europa.
Partile interesate vor fi consultate cu privire la implementarea si evaluarea programului-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu prin intermediul unui forum al partilor interesate, care va fi infiintat in 2012.
Foto: ec.europa.eu